INSP, precizări despre varianta Delta în România. Rata de confirmare a secvenţierilor a depăşit 70%, la noile tulpini COVID

Publicat: 10 06. 2021, 17:08
Actualizat: 10 06. 2021, 17:13
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a transmis, joi, că până în data de 6 iunie au fost raportate la INSP 2.087 secvenţieri, în ceea ce privește noile tulpini de Covis-19.

Până la data de 6 iunie 2021 rata de confirmare cu VOC a fost de 71%. Au fost confirmate 1.490 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2, care determină îngrijorare (VOC), din care 1.437 sunt varianta britanică, 10 – sud-africană, 17 braziliană şi 26 cea indiană.

Au fost înregistrate şi comunicate la INSP-CNSCBT 30 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare.

În ce priveşte cazurile confirmate cu varianta Delta (cea indiană), trei cazuri provin dintr-un focar din Colonia Bod, judeţul Braşov, şi sunt cetăţeni indieni.

Un caz provine dintr-un focar familial din Bucureşti, 1 caz, cetăţean român, bărbat în vârstă de 58 de ani, provine dintr-un focar din Dolj, 13 cazuri provin din focarul din oraşul Popeşti-Leordeni: 11 sunt cetăţeni indieni, unul este cetăţean român, iar altul este cetăţean român. Două cazuri sunt cetăţeni indieni şi provin dintr-un focar cu 17 cazuri COVID-19 din Dobroeşti, judeţul Ilfov.

Un caz provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri COVID-19 din Bucureşti, 1 caz din Dâmboviţa, 2 cazuri din Dolj provin dintr-un focar familial, iar 2 cazuri din judeţul Argeş şi, respectiv Arad, din care ultimul este cetăţean indian, dar care locuieşte în România de 2 ani.

INSP precizează că nu se poate vorbi despre transmitere comunitară, în România, a variantei Delta.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a schimbat sistemul de denumire pentru variantele COVID-19. OMS foloseşte literele greceşti pentru a se referi la variantele detectate pentru prima dată în ţări precum Marea Britanie, Africa de Sud şi India. Varianta britanică este etichetată ca Alpha, ca Beta cea sud-africană şi cea indiană ca Delta.


CITEȘTE ȘI: