Nou record de temperatură în Europa. În Sicilia s-au înregistrat 48,8 grade Celsius

Publicat: 12 08. 2021, 11:21
Sursa foto: Profimedia

Cea mai ridicată temperatură din istoria Europei pare să fi fost înregistrată în Italia, în timpul actualului val de căldură care a cuprins țara, primele informații vorbind despre o temperatură de 48,8 grade Celsius.

Dacă această măsurătoare va fi acceptată de Organizația Meteorologică Mondială, temperatura aceasta va bate recordul anterior european de 48 de grade Celsius, înregistrat la Atena în 1977, informează The Guardian.

Temperatura a fost măsurată la o stație meteo din Siracuza, Sicilia și confirmată la scurt timp de autoritățile meteorologice ale insulei.

Recordul vine pe fondul unui puternic val de căldură care se întinde peste Mediterana, până în Tunisia și Algeria.

Valul de căldură a provocat incendii grave de vegetație în Turcia, Grecia, Italia și alte țări din jurul Mediteranei.

Guvernul italian a decretat stare de urgență.

„Societatea Meteorologică Italiană spune că înregistrarea temperaturii de 48,8 grade este autentică. Cu toate acestea, există de obicei un proces de verificare înainte ca aceste măsurători să poată fi recunoscute oficial”, spune meteorologul britanic Trevor Mitchell.

Emisfera nordică, afectată de o serie de fenomene meteo extreme

Valul de căldură extremă din Europa este cel mai recent episod dintr-o serie de fenomene meteo extreme care au lovit emisfera nordică în această vară. Recordurile de temperatură au fost depășite în Canada, vestul SUA, Finlanda, Estonia, Turcia și la Moscova.

Inundații fără precedent au afectat Germania și părți din China, iar incendii de amploare afectează taigaua siberiană, cea mai mare pădure din lume.

Oamenii de știință au prezis de multă vreme că emisiile de gaze cu efect de seră produse de vehicule, fabrici și defrișări vor duce la fenomene meteorologice extreme. Ultimul raport al Grupului interguvernamental al ONU privind schimbările climatice, publicat luni, atrage atenția că legătura dintre poluare și astfel de fenomene este neechivocă și ireversibilă, dar că efectele mai grave ar putea fi reduse dacă guvernele ar acționa rapid.