Schimbările climatice, din ultimii ani, care s-au făcut resimțite, din plin, și pe teritoriul țării noastre i-au determinat pe agricultori să găsească soiuri noi, rezistente la secetă și fenomene extreme.
Banca de Resurse Vegetale din Buzău propune agricultorilor cultivarea unor soiuri noi, importate din Africa, menite să reziste să reziste în condiții de secetă, cum ar fi castravetele țepos, spanacul urcător de Malabar sau salata picantă.
Sute de soiuri de legume din India, Africa de Sud sau Siberia au fost certificate de cercetătorii de la Banca de Resurse Vegetale din Buzău. Astfel, în fermele din România au fost cultivate vânăta albă, zmeura neagră sau pepenele cu gust de coniac și vanilie. Cei 19 specialiști de la Banca de Resurse Genetice propun mai multe soiuri de legume rezistente, care pot fi cultivate în toate zonele din țara.
„Avem spanacul urcător de Malabar, o specie care a fost aclimatizată de la care am obținut două soiuri, avem castravetele cucumis metuliferus, kiwano, la fel avem un soi valoros, avem lofantos anisatus, o specie aromată, medicinală foarte valoroasă și s-a aclimatizat foarte bine, avem bassella rubra, avem salata picantă. Semințele lor au fost adunate cu mare migală în punguțe, sertare, frigidere și congelatoare, în Banca Genetică de la Buzău, unde avem o rezervă strategică de gene vegetale.”, a declarat Costel Vînătoru, director BRGV Buzău, poytrivit stirilePROTV.ro.
Matilda Popescu, cercetător științific BRGV Buzău: „Au fost analizate în prealabil din punct de vedere al sănătății, al germinației așa încât cei care le vor primi să se bucure de ele”.
Kiwano – un fruct exotic bogat în vitamine și minerale adus din zona subtropicală a Africii, crizantemele comestibile și perilla – o urzică uriașă care ar putea fi folosită cu succes și în prepararea sarmalelor, sunt printre cele mai cerute soiuri de plante comestibile exotice.
Cele 500 de kituri pe care cercetătorii le-au donat fermierilor s-au epuizat în mai puțin de 48 de ore. Avantajul fermierilor este că de anul viitor pot cultiva toate aceste plante din semințele produse pe terenul lor.
FOTO: Envato
Citește și: