Nu e o glumă, verifică dacă ai așa ceva acasă! Moneda (cu eroare) pentru care colecționarii oferă 500.000 de lei

Publicat: 28 03. 2022, 11:18

Colecționarii de monede cu adevărat pasionați, dar și cu posibilități financiare, sunt dispuși de multe ori să plătească sume colosale pentru o monedă rară, care se le îmbogățească colecția.

Alții, profitând de această pasiune a unora pentru numismatică, scot la vânzare monede rare pentru prețuri colosale.

Spre exemplu, o monedă de 2 euro grecească bătută greșit în 2002 este scoasă la vânzare pe un site specializat din România pentru 100.000 de euro (aproximativ 500.000 de lei).

Prețul este negociabil, iar vânzătorul este de acord inclusiv să primească în schimbul acestei monede un apartament în Brașov, de valoarea cerută pentru monedă.

Care sunt erorile de pe această monedă?

Potrivit persoanei care a scos moneda la vânzare, aceasta înregistrează o serie de erori.

„Față:

– pe cifra 2 jos, pe corpul taurului, 2 erori: lângă corn, dreapta, eroare ca un fel de ureche; piciorul taurului este lăsat mult deasupra literei E;

Verso:

– deasupra pe litera R;

-pe muchie, inscripția: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑTIA este invers față de o monedă normală de 2 euro”, spune vânzătorul.

Acesta spune că, la începutul acestui secol, atunci când a apărut moneda unică europeană, Guvernul grec a dat comandă către mai multe monetării din Europa pentru a produce monede de 10, 20 și 50 de eurocenți și de 1 și 2 euro. Comenzile au fost date către monetăriile din Franța, Germania, Spania și Finlanda. Aparent, erorile au apărut la monetăria din Finlanda.

O parte dintre aceste monede ar fi fost scoase din circulație, dar unele au continuat să fie utilizate, mai explică utilizatorul care scoate la vânzare această monedă.

Și alte monede se vând la prețuri mari

O altă monedă, de 2 euro, pusă în circulație în 2001, se vinde în 2022 pe site-urile de anunțuri cu nu mai puțin de 6.000 €, echivalentul a circa 30.000 de lei.

Anunțul de vânzare al monedei este: „Monedă rară, 2 euro, 2001, 2 bucăți. Pentru colecționari, originară din Franța, prețul este negociabil, nu fac schimburi.”