Nu este o glumă! Câți lei costă o singură cireașă acum, în România

Nu este o glumă! Câți lei costă o singură cireașă acum, în România
Publicat: 18/05/2022, 09:52

Faptul că cireșele au un preț astronomic în România nu ar mai trebui să mire pe nimeni, dar v-ați întrebat vreodată cât costă o singură boabă de cireașă? Prețul vă va surprinde!

O cireașă are în jur de 10 grame. Într-un kilogram sunt în jur de 100 de cireșe. La un preț de 169 lei pe kilogram, ar însemna că o singură cireașă costă… 1,69 lei, un preț greu accesibil, chiar și pentru buzunarele mai înstărite.

Cireșe la un preț exorbitant vândute la suta de grame în piețele din București

În pieţele din Capitală au apărut primele cireşe de import, la un preț uriaș. Un kilogram ajunge să se vândă chiar și cu 125 de lei, la un preț aproape dublu față de acceași perioadă a anului trecut, iar vânzătoarele spun că frigul neobișnuit care a afectat Europa a compromis recolta în Spania, Grecia și Turcia.

Pentru cireșele din România mai avem de așteptat aproximativ o lună.

Într-o piață din București, o vânzătoare care avea cireșe din Spania, „calitatea I” le vindea cu 17,5 lei/ 100 grame. Prețul este negociabil, a precizat vânzătoarea, însă doar de la două kilograme în sus. Mai exact, doritorii unei astfel de „oferte” trebui să scoată din buzunar nu mai puțin de 250 de lei pentru această cantitate.

Chiar și cu un așa preț exorbitant pentru mulți români, femeia susține că are deja două lăzi de cireșe promise unui alt cumpărător.

Întrebată de ce sunt atât de mari prețurile, pentru niște cireșe care provin totuși dintr-o țară cu o climă mai blândă decât cea din România, vânzătoarea spune că până și în Spania a fost frig anul acesta, fapt care a afectat recolta.

Câți lei este un kilogram de cireșe în marile supermarketuri

La un cunoscut hypermarket, produsul nu a intrat încă în ofertă, dar, orientativ, anul trecut cireșele au costat 19,95 lei / 250 g sau 79,80 lei kg. De asemenea, cireșele au fost listate și la 35,98 lei/kg, dar și la 16,99 lei/kg.

La un alt supermarket popular în rândul românilor, punga de 1 kg de cireșe costă 29 de lei.

La cel mai cunoscut lanț de supermarketuri de cartier punga de 500 g de cireșe costă 23,98 lei.

După cum se cunoaște deja, multe din cireșe sunt aduse din import: Egipt, Grecia sau Iordania, deoarece cireșele românești nu s-au copt încă.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult