Nucul, copacul protejat de lege. De ce nu ai voie să tai nucii – ce amendă riști dacă faci așa ceva. Cum obții AUTORIZAȚIILE de care ai nevoie dacă un nuc este o amenințare

Publicat: 06 02. 2023, 17:47
Actualizat: 06 02. 2023, 18:04
Foto ilustrativ: Pexels.com

Nucul este un copac protejat de lege în România, așadar nu poți tăia un exemplar fără să ai autorizație. Potrivit legii, chiar dacă nucul se află pe proprietatea ta, tot vei avea nevoie de acte pentru a-l tăia, dar numai în anumite situații. 

Nucul este o specie de pom protejată de lege, iar cultura nucului din categoria pomi răzleţi, adică situaţi la distanţă unii de alţii, este reglementată în mod special de Legea pomiculturii nr. 348/2003, potrivit căreia tăierea nucilor, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizaţii, potrivit agrointel.ro.

Așadar, persoanele fizice sau juridice care au nuci în proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie de la Direcțiile pentru Agricultură Județene. O astfel de cerere trebuie depusă cu măcar o luna înainte de dată tăierii la Direcțiile teritoriale pentru agricultură. Reglementarea este valabilă atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.

Aprobarea solicitării se face de către specialiştii DAJ, în urma unei verificări prealabile. În cazul în care vei tăia un nuc fără autorizație, riști o amendă cuprinsă între 5000 și 10.000 de lei.  Cei care se vor ocupa de contravenții și aplicarea sancțiunilor se referă la Ministerul Agriculturii, Ministerului Internelor și cel al Economiei.

Care sunt condițiile în care poți obține autorizație pentru tăierea nucilor

Pentru obținerea autorizației de tăiere, nucii trebuie să îndeplinească unul din următoarele criterii prevăzute de Legea pomiculturii:

  • sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană;
  • sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local;
  • sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere –  pomii sunt amplasați pe aliniamentul căilor ferate/șoselelor naționale.

”În cazul în care nu se îndeplinesc aceste condiții, se recomandă toaletarea pomilor. În cursul anului trecut, la nivelul Direcției pentru Agricultură Județeană Brașov au fost înregistrate un număr de 156 de cereri pentru tăiere nuc. Au fost autorizate doar 46, pentru diferența de 110 s-a recomandat toaletarea”, a transmis Claudia David, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură, conform g4media.ro.

Cultura nucului este, însă, în declin la noi în țară din cauza faptului că nucul are nevoie în medie șase ani pentru a face nuci în cantități potrivite pentru consum și vânzare.

Până în anul 1900, nucul ocupa suprafețe întinse, adevărate păduri dese, mai ales în zonele de deal din țară. Din păcate, defrișările masive pentru lemnul lui prețios, au dus la un declin accelerat în ultimul secol, iar încercările de revigorare a livezilor de nuci nu au avut rezultatele așteptate.

Și castanii comestibili intră în această categorie, fiind protejați prin lege.