Numele vehiculate pentru funcția de premier al Marii Britanii. Boris Johnson revine pe „lista scurtă” a favoriților

Publicat: 20 10. 2022, 18:28
Boris Johnson / Sursa foto: Shutterstock

Conservatorii britanici caută un nou lider într-o țară aflată în plină criză economică și socială după ce premierul britanic Liz Truss a demisionat în cele din urmă joi, după doar șase săptămâni în Downing Street. Printre numele vehiculate sunt Rishi Sunak, Penny Mordaunt, dar și cel al fostului premier Boris Johnson.

Rishi Sunak și Penny Mordaunt, doi contracandidați ai lui Liz Truss la precedenta competiție pentru funcția de premier al Marii Britanii din acest an, sunt așteptați să intre din nou în cursa pentru a deveni următorul prim-ministru al națiunii după demisia lui Liz Truss de joi, a informat Sky News. Pe de altă parte, Boris Johnson este de așteptat să se înscrie și el în cursa pentru conducerea conservatorilor, informează Times, potrivit The Guardian.

Numele lui Boris Johnson circulă de câteva zile, spune și AFP.

Boris Johnson, fostul premier al Marii Britanii care și-a anunțat demisia pe 7 iulie, după ce s-a confruntat cu o „revoltă” în cadrul guvernului său și al Partidului Conservator, pare că ar vrea să intre din nou în cursă.

Johnson a amintit, când și-a dat demisia, că a fost ales cu cea mai mare majoritate din 1987 încoace și cu cele mai multe voturi din 1979.

În momentul anunțării demisiei sale, potrivit unui sondaj Savanta ComRes, 72% dintre britanici considerau că premierul ar trebui să demisioneze.

Deja considerabil slăbit de scandalul petrecerilor ilegale organizate în Downing Street în timpul pandemiei Covid-19, Johnson a supraviețuit unui vot de neîncredere din partea propriei sale tabere cu câteva săptămâni înainte să își dea demisia.

Se pare că fostul prim-ministru face sondaje, dar se spune că el crede că este o chestiune de interes național, scrie editorul The Times Steven Swinford.

Fostul ministru al apărării Penny Mordaunt, care a fost ultima eliminată în alegerile interne din formaţiunea aflată la guvernare la Londra în cursa precedentă îi acordase în final sprijinul său lui Liz Truss.

Penny Mordaunt, reprezentantă a campaniei în favoarea Brexitului în 2016

Penny Mordaunt a fost o reprezentantă a campaniei în favoarea Brexitului în 2016, iar de atunci negociază acorduri comerciale.

Ea a fost prima femeie ministru al Apărării, în mai 2019, însă a plecat din post la instalarea lui Boris Johnson la putere.

Penny Mordaunt a fost numită Lord președinte al Consiliului, care este al patrulea cel mai important ofițer al statului, și Lider al Camerei Comunelor la 6 septembrie 2022.

Anterior, ea lucrat în subordinea ministrului însărcinat cu Comerțul Internațional din 16 septembrie 2021 până în 6 septembrie 2022.

Rishi Sunak, care a demisionat din funcția de ministru de finanțe afirmând că publicul britanic „se așteaptă, pe bună dreptate, ca guvernul să fie condus în mod corespunzător, competent și serios”, a fost până anul trecut favorit pentru a-i succeda lui Johnson, dar a pierdut în fața lui Truss.

El a fost lăudat pentru pachetul de redresare economică în timpul pandemiei de COVID-19, printre care un program de păstrare a locurilor de muncă care a prevenit şomajul masiv ce ar fi costat 410 miliarde lire (514 miliarde dolari).

Totuşi, el a fost criticat pentru că nu a furnizat suficient sprijin gospodăriilor britanice şi a primit o amendă pentru încălcarea restricţiilor din timpul lockdown-ului legate de coronavirus.

Un nou premier până pe 28 octombrie

Un vot pentru găsirea unui succesor în cadrul Partidului Conservator va avea loc „până săptămâna viitoare”, a adăugat cel care devine prim-ministrul cu cel mai scurt mandat din istoria modernă a Marii Britanii, cu doar 44 de zile în post.

Președintele comitetului din 1922, însărcinat cu organizarea Partidului Conservator, Graham Brady, a clarificat apoi că următorul prim-ministru va fi numit până pe 28 octombrie și în vor intra în cursă maximum doi candidați, într-un proces mult mai scurt decât cel al alegerilor care au adus-o pe Liz Truss în Downing Street în această vară.

„Suntem foarte conștienți de necesitatea, în interes național, de a rezolva (această criză) rapid și clar”, a spus el.

Cu toate acestea el nu a spus cum se va întâmpla asta.