Unde și când va avea loc a doua rundă de negocieri între Rusia și Ucraina

Unde și când va avea loc a doua rundă de negocieri între Rusia și Ucraina
Sursa foto - caracter ilustrativ: Profimedia
Publicat: 01/03/2022, 16:43
Actualizat: 01/03/2022, 17:07

O nouă rundă de discuţii între delegaţiile rusă şi ucraineană este programată pentru 2 martie, tot în Belarus, la fel ca și prima întâlnire.

Anunțul a fost făcut de agenția de stat rusă TASS, care citează o sursă din partea rusă, conform The Guardian.

Discuţiile ruso-ucrainene au avut loc și luni, în Belarus, lângă granița cu Ucraina, şi au durat cinci ore. Delegaţia rusă a fost condusă de consilierul prezidenţial Vladimir Medinski, care a declarat mai devreme că delegaţia rusă este pregătită să discute cu partea ucraineană atât timp cât va fi nevoie pentru a ajunge la acorduri.

De asemenea, el a mai spus că delegaţiile au convenit în mod preliminar să organizeze următoarea rundă de discuţii tot în Belarus, adaugă TASS citată de G4Media.ro.

O sursă media din Ucraina, Glavkom, citând surse din delegaţia ucraineană, a dezvăluit termenii avansaţi de părţi în timpul primei întâlniri. Potrivit acesteia, Rusia i-ar fi cerut Ucrainei să aprobe în parlament statutul de neutralitate al ţării şi să organizeze un referendum pe această chestiune.

În afară de aceasta, partea rusă a cerut Ucrainei să recunoască republicile populare (autoproclamate-n.r.) Doneţk şi Lugansk în graniţele administrative ale regiunilor corespunzătoare şi să renunţe la cererea ca Crimeea să fie returnată Ucrainei. Ucraina, potrivit Glavkom, a cerut încetarea focului şi retragerea trupelor ruse de pe teritoriul său.


CITEȘTE ȘI: Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult