O studentă româncă semnalează într-un clip OMS un aspect dramatic al pandemiei – VIDEO

Publicat: 19 10. 2021, 08:58
Actualizat: 19 10. 2021, 10:11

O studentă româncă la Facultatea de moașe este personajul principal într-un videoclip difuzat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cu ocazia Zilei mondiale a siguranței pacientului – 2021.

Mădălina Dragomir este una dintre „moașele din regiunea europeană a OMS care lucrează neobosit pentru a-i ține sănătoși și în siguranță pe nou-născuți și pe mamele lor”, se spune în scurta prezentare făcută pe Twitter acestui material.

Românca subliniază importanta contactului dintre mamă și nou-născut, imposibil de realizat în timpul pandemiei din cauza numărului mare de cezariene. Astfel, relația dintre mamă și nou-născut se va dezvolta mai târziu.

Rata cezarienelor a crescut în timpul pandemiei

„Momentul cel mai emoționant al acestei meserii este atunci când pui mâna pe copilul care abia s-a născut și iei parte la procesul de maturizare al gravidei. Toate orele petrecute în picioare, alergătura (…) se uită. La fel cum îmi spune mama: «Când îmi țin puiul în brațe, uit de toate durerile travaliului și procedurilor».

Această imposibilitate a comunicării a făcut dificil momentul de apropiere dintre moașă și gravidă, dintre medic și pacient și, din păcate, mamă și copil.

În timpul pandemiei, rata cezarienelor a început să crească, iar copiii au fost separați de mame. Astfel, nu s-a mai putut face contactul piele pe piele. Relația dintre mamă și copil se va realiza mult mai târziu, din motive care nu sunt, neapărat, necesare”, spune românca din clipul OMS.