Oamenii de știință au folosit  pentru prima dată, cu succes, vaccinul anti-COVID pentru a trata un pacient deja infectat

Publicat: 22 03. 2022, 21:06
Actualizat: 22 03. 2022, 21:08
Sursa foto - caracter ilustrativ: Alexandra Pandrea - GÂNDUL

În premieră, un pacient imunosupresat, testat pozitiv cu COVID-19 timp de peste șapte luni, a fost vindecat după ce I s-au administrat două doze de vaccin, folosit în mod tradițional pentru prevenție.

Medicii au reușit să vindece, prin vaccinare, un pacient diagnosticat cu SARS-CoV-2 timp de șapte luni și jumătate, acesta fiind considerat primul caz în care un vaccin anti-Covid este folosit pentru tratament și nu preventi, se arată într-un articol semnat de Universitatea din Cardiff pentru publicația de specialitate MedicalXpress, potrivit Hotnews.

Ian Lester, un bărbat în vârstă de 37 de ani din Țara Galilor care suferă de o boală genetică rară care cauzează imunodeficiență, Sindromul Wiskott-Aldrich, a fost diagnosticat pozitiv cu COVID-19 timp de șapte luni și jumătate după ce a contractat virusul.

Acesta a eliminat din organismul său după ce medicii i-au administrat două doze de vaccin, Pfizer, pentru a-l trata, timp în care reacția sistemului său imunitar a fost monitorizată de cercetătorii de la Universitatea Cardiff.

Potrivit informațiilor publicate de reprezentanții instituției, cazul sugerează că vaccinul a declanșat un răspuns imunitar care a dus la eliminarea virusului, astfel că, după aceaste rezultate, cercetătorii speră ca această abordare să poată fi folosită pentru tratarea altor pacienți care sunt imunosupresați

Vaccinul anti-COVID a „făcut o diferență uriașă”

Ian Lester , al cărui organism are o capacitate mult redusă în lupta cu infecțiile, a fost testat pozitiv cu nou coronavirusul timp de 218 zile la rând, respectiv din decembrie 2020, când a contactat COVID-19. Potritvit sursei citare, cazul său este diferit de cele de „long Covid” în care simptomele infecției pot să persiste chiar și după ce virusul a fost eliminat din organism.

„Această infecție susura de-a lungul lunilor, dar sistemul său imunitar pur și simplu nu era suficient pentru a declanșa un răspuns care să ducă la eliminarea virusului”, afirmă profesorul Stephen Jolles de la Universitatea Cardiff, citat de BBC.

Astfel, noul coronavirus a fost eliminat la 72 de zile după prima doză de vaccin.

„Vaccinul a făcut o diferență uriașă în ceea ce privește anticorpii și celulele T și a folosit și stors fiecare strop din ceea ce putea face sistemul său imunitar”, a adaugă acesta.

Cercetătorii britanici au publicat studiul de caz în revista Journal of Clinical Immunology.