Oficial francez: „România așteaptă de un deceniu să intre în Schengen. Trebuie să adere”

Publicat: 15 09. 2021, 08:17
Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Clement Beaune. Sursa foto: Profimedia

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Clement Beaune, a declarat că România trebuie să adere cât mai repede la Spațiul Schengen, dat fiind faptul că a demonstrat că este o țară serioasă în ceea ce privește protejarea frontierelor externe ale Uniunii.

Totodată, acesta a adăugat că extinderea, dar și reformarea Schengen, vor reprezenta unul dintre subiectele președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, care începe pe 1 ianuarie 2022, informează Digi24.

Acesta a atras totodată atenția că România așteaptă aderarea la Spațiul Schengen de un deceniu și mai spune că țara noastră ar reprezenta un atu pentru celelalte state membre.

„În ceea ce priveşte Schengen, ştiu că vorbim de un punct sensibil şi important pentru România, de mai mulţi ani, pentru că, de aproape de un deceniu, România aşteaptă aderarea la Schengen. Trebuie să adere. Nu ştiu să vă spun exact când. Cred sincer că s-a adâncit criza din domeniul migraţiei, chiar în timpul pandemiei de COVID, când am avut restricţii la frontiere. Dacă o ţară e serioasă, iar România este serioasă în ceea ce priveşte apărarea frontierelor, este un atu al Schengen, pentru că astfel controlează mai bine frontierele Europei”, a declarat oficialul francez, care se află într-o vizită oficială la București.

Oficialul nu poate oferi o dată exactă cu privire la aderarea României la Schengen

Beaune a mai adăugat că nu poate da o dată exactă referitoare la momentul în care România va intra în Schengen. Potrivit acestuia, deși extinderea Spațiului Schengen este o prioritate pentru președinția franceză a Consiliului UE, el nu poate promite că aderarea țării noastre va avea loc până la finalul acesteia.

„Ce aducem noi în preşedinţia franceză (a Consiliului UE, n.red.) este o abordare globală, dar poate nu vom încheia în preşedinţia franceză, nu putem spune calendarul exact. În acelaşi timp avem extinderea Schengen şi reforme, pentru că nu avem destulă guvernanţă, mijloace de protejare a frontierelor în acest context, un angajament în ceea ce înseamnă protejarea frontierelor comune ale Uniunii Europene”, a adăugat el.

Totodată, oficialul de la Paris a vorbit și despre situația de la granițele Belarusului cu Lituania și Polonia, în contextul în care regimul de la Minsk încurajează în ultima perioadă migranți din Africa și Orientul Mijlociu să forțeze frontierele către aceste două state membre ale Uniunii Europene.

„Belarus atacă frontierele externe. Vorbim de o cooperare Schengen – Uniunea Europeană. Trebuie să apărăm şi să arătăm concret că ne apărăm frontierele externe. Deci cred că extinderea şi consolidarea vor fi simultane. De asemenea, au existat teorii, dacă avem nevoie de un nou Schengen, dacă să ne extindem înainte. Eu cred că lucrurile acestea trebuie făcute simultan şi încercăm să facem asta în cadrul preşedinţiei franceze”, a mai declarat Clement Beaune.