OLAF: Patru firme din România și cinci cetățeni italieni, implicați într-o schemă de fraudare a fondurilor UE pentru agricultură

Publicat: 19 01. 2022, 21:50
Actualizat: 19 01. 2022, 21:50

Cinci cetățeni italieni și patru persoane juridice din România sunt acuzate că au deturnat sute de mii de euro din fondurile UE pentru agricultură destinate cultivării roşiilor, a anunţat miercuri într-un comunicat Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF). Grupul obţinea subsidiile în România şi apoi le transfera în conturile unor bănci italiene.

Apoi fondurile era utilizate pentru a finanţa alte activităţi criminale, potrivit comunicării transmise de OLAF.

Nouă inculpați sunt acum acuzați oficial de schema de fraudă în România – cinci cetățeni italieni și patru persoane juridice române. Aceștia vor fi judecați sub acuzația de constituire a unei organizații criminale cu intenția de a obține ilegal fonduri agricole UE în România.

OLAF susţine că grupul, care „nu avea nicio intenţie de a cultiva roşii” a deturnat 850.000 de euro din fondurile UE pentru agricultură.

„Lucrând îndeaproape cu Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România și cu Parchetul din comuna italiană Enna, OLAF a dezvăluit o serie de practici potențial frauduloase care au inclus depunerea de documente false, înființarea de companii fictive și declarații de teren false pentru obținerea ilegală de fonduri”, se arată în comunicatul OLAF.

Instituţia susţine că acelaşi grup este posibil să fi folosit tactici similare în alte activităţi din România. Cinci cetăţeni italieni şi patru entităţi din România vor fi urmărite penal în România unei recomandări judiciare a OLAF.

„Salut cu căldură această anchetă, care este o continuare directă a muncii excelente desfășurate de anchetatorii OLAF în parteneriat cu autoritățile române și italiene. Misiunea OLAF este de a se asigura că finanțarea UE ajunge la destinatarii săi, astfel încât să poată beneficia societatea. Este o simplă chestiune de corectitudine. Împărtășirea cunoștințelor sprijină munca pe care o desfășurăm aici și duce la rezultate pozitive, după cum putem vedea”, a declarat directorul general OLAF, Ville Itälä, cu privire la modul în care s-a desfășurat ancheta.

Potrivit OLAF, „niciun cent din aceşti bani nu a fost cheltuit pe agricultură sau în România”.

O investigaţie comună a OLAF împreună cu autorităţile române şi italiene a descoperit operaţiunea care a implicat companii-ecran, declaraţii funciare false şi documente falsificate.