OMS a convenit asupra unui program de acordare de compensaţii pentru persoanele care au suferit efecte secundare grave, după vaccinarea anti-Covid

OMS a convenit asupra unui  program de acordare de compensaţii  pentru  persoanele care au suferit efecte secundare grave, după vaccinarea anti-Covid
Foto: Unsplash.com
Publicat: 22/02/2021, 21:35
Actualizat: 06/04/2021, 14:33

Organizația Mondială a Sănătății a convenit asupra unui plan de compensare adresat persoanelor care au suferit  efecte secundare grave, fiind incluse  92 de țări  sărace, prin intermediul sistemului de partajare COVAX, rezolvând o mare preocupare în rândul guvernelor beneficiare.

Programul, despre care OMS a spus că este primul și singurul mecanism de compensare a leziunilor vaccinale care funcționează la scară internațională, va oferi persoanelor eligibile „un proces rapid, echitabil, robust și transparent”, a  transmis OMS într-un comunicat.

Persoanele care suferă de efecte secundare grave de la vaccinurile COVID-19 pot solicita despăgubiri în temeiul unui nou acord

Conform acordului, persoanele din țările cu venituri mici și medii care fac parte din angajamentul de piață avansat al COVAX, sau AMC, pot primi compensații pentru „evenimente adverse rare, dar grave”. Mecanismul de compensare va începe la 31 martie 2021 și va funcționa până la 30 iunie 2022.

OMS: Programul COVAX își propune să reducă semnificativ nevoia de recurs la instanțele de judecată, un proces potențial lung și costisitor

„Prin furnizarea unei compensații forfetare în soluționarea integrală și finală a oricăror creanțe, programul COVAX își propune să reducă semnificativ nevoia de recurs la instanțele de judecată, un proces potențial lung și costisitor”, se menționează în comunicat.

Întrebările referitoare la modul în care ar fi soluționate cererile de despăgubire în cazul oricăror efecte secundare grave ale vaccinului COVID-19, care ar putea fi foarte rare, au fost o preocupare pentru țări din cauza obținerii de vaccinuri COVID-19 prin intermediul planului COVAX.

Țările care își finanțează propriile achiziții de vaccin COVID-19 își planifică, de asemenea, propriile programe de răspundere.

Planul convenit de OMS, aflat în discuție de câteva luni, este conceput pentru a acoperi efectele secundare grave legate de orice vaccinuri distribuite COVAX până la 30 iunie 2022, către economiile eligibile ale COVAX Advance Market Commitment – un grup de 92 de state sărace care include majoritatea țărilor africane și din Asia de Sud-Est.

Programul va fi finanțat inițial din resursele donatorilor către AMC ca o taxă suplimentară pentru toate dozele de vaccinuri COVID-19 distribuite prin COVAX.

Cererile pot fi făcute printr-un portal la http://www.covaxclaims.com din 31 martie 2021, a spus OMS.

Seth Berkley, director executiv al alianței pentru vaccinuri GAVI care conduce COVAX, a declarat că acordul privind fondul de compensare a fost „un impuls masiv” pentru COVAX, care are ca scop asigurarea unui acces global echitabil la vaccinurile COVID-19.

„Ajută producătorii din țările care ar putea avea astfel de efecte,  să lanseze vaccinurile în țări mai rapid și reprezintă un beneficiu cheie pentru guvernele cu venituri mai mici care achiziționează vaccinuri prin (COVAX)”, a spus Berkley.

După ce au fost administrate aproximativ 208 milioane de doze vaccin în diferite ţări nu s-au raportat deocamdată cazuri de efecte adverse foarte grave.

OMS a declarat că lucrează și cu firma de asigurări Chubb pentru a asigura acoperirea asigurărilor pentru program.

În timp ce vaccinurile COVID-19 sunt recomandate pentru utilizare de urgență, acestea continuă să fie studiate și monitorizate pentru siguranță și eficacitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”