OMS a convenit asupra unui program de acordare de compensaţii pentru persoanele care au suferit efecte secundare grave, după vaccinarea anti-Covid

Redactor:
Florentina Dinu
OMS a convenit asupra unui  program de acordare de compensaţii  pentru  persoanele care au suferit efecte secundare grave, după vaccinarea anti-Covid
Foto: Unsplash.com

Organizația Mondială a Sănătății a convenit asupra unui plan de compensare adresat persoanelor care au suferit  efecte secundare grave, fiind incluse  92 de țări  sărace, prin intermediul sistemului de partajare COVAX, rezolvând o mare preocupare în rândul guvernelor beneficiare.

Programul, despre care OMS a spus că este primul și singurul mecanism de compensare a leziunilor vaccinale care funcționează la scară internațională, va oferi persoanelor eligibile „un proces rapid, echitabil, robust și transparent”, a  transmis OMS într-un comunicat.

Persoanele care suferă de efecte secundare grave de la vaccinurile COVID-19 pot solicita despăgubiri în temeiul unui nou acord

Conform acordului, persoanele din țările cu venituri mici și medii care fac parte din angajamentul de piață avansat al COVAX, sau AMC, pot primi compensații pentru „evenimente adverse rare, dar grave”. Mecanismul de compensare va începe la 31 martie 2021 și va funcționa până la 30 iunie 2022.

OMS: Programul COVAX își propune să reducă semnificativ nevoia de recurs la instanțele de judecată, un proces potențial lung și costisitor

„Prin furnizarea unei compensații forfetare în soluționarea integrală și finală a oricăror creanțe, programul COVAX își propune să reducă semnificativ nevoia de recurs la instanțele de judecată, un proces potențial lung și costisitor”, se menționează în comunicat.

Întrebările referitoare la modul în care ar fi soluționate cererile de despăgubire în cazul oricăror efecte secundare grave ale vaccinului COVID-19, care ar putea fi foarte rare, au fost o preocupare pentru țări din cauza obținerii de vaccinuri COVID-19 prin intermediul planului COVAX.

Țările care își finanțează propriile achiziții de vaccin COVID-19 își planifică, de asemenea, propriile programe de răspundere.

Planul convenit de OMS, aflat în discuție de câteva luni, este conceput pentru a acoperi efectele secundare grave legate de orice vaccinuri distribuite COVAX până la 30 iunie 2022, către economiile eligibile ale COVAX Advance Market Commitment – un grup de 92 de state sărace care include majoritatea țărilor africane și din Asia de Sud-Est.

Programul va fi finanțat inițial din resursele donatorilor către AMC ca o taxă suplimentară pentru toate dozele de vaccinuri COVID-19 distribuite prin COVAX.

Cererile pot fi făcute printr-un portal la http://www.covaxclaims.com din 31 martie 2021, a spus OMS.

Seth Berkley, director executiv al alianței pentru vaccinuri GAVI care conduce COVAX, a declarat că acordul privind fondul de compensare a fost „un impuls masiv” pentru COVAX, care are ca scop asigurarea unui acces global echitabil la vaccinurile COVID-19.

„Ajută producătorii din țările care ar putea avea astfel de efecte,  să lanseze vaccinurile în țări mai rapid și reprezintă un beneficiu cheie pentru guvernele cu venituri mai mici care achiziționează vaccinuri prin (COVAX)”, a spus Berkley.

După ce au fost administrate aproximativ 208 milioane de doze vaccin în diferite ţări nu s-au raportat deocamdată cazuri de efecte adverse foarte grave.

OMS a declarat că lucrează și cu firma de asigurări Chubb pentru a asigura acoperirea asigurărilor pentru program.

În timp ce vaccinurile COVID-19 sunt recomandate pentru utilizare de urgență, acestea continuă să fie studiate și monitorizate pentru siguranță și eficacitate.

 

VIDEO | Oare iubitul ei ştie? :) Ce făcea tânăra din imagine în timpul meciului...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Șoc: Gigi Becali se retrage la mănăstire! Cum își pregătește fiicele și soția și când...
Diana Șoșoacă, un nou gest INCREDIBIL! Cui cere AJUTORUL avocata din Iaşi
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Boala care te face de nouă ori mai predispus la deces din cauza infecției cu...
DUEL în lumea interlopă. Finul lui Nuțu Cămătaru, înjunghiat de cel mai mare dușman al...
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Ce se întâmplă în India de când Ivermectina e folosită anti-covid-19. Dr. Adina Alberts a...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Ce fac bogaţii planetei ca să îşi asigure imunitatea în vremea pandemiei
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide