UE lucrează la mecanismul european care ar permite ca statele membre să împartă vaccinurile anti-Covid în Balcanii de Vest și Africa

UE lucrează la mecanismul european care ar permite ca statele membre să împartă vaccinurile anti-Covid în Balcanii de Vest și Africa
Publicat: 20/01/2021, 12:05
Actualizat: 06/04/2021, 14:35

Uniunea Europeană propune crearea unui mecanism de împărțire a vaccinurilor pentru a furniza către grupurile prioritare din țările cu venituri mici, potrivit comisarului UE pentru Sănătate.

Declarațiile comisarului european pentru Sănătate și siguranță alimentară: Mecanismul european ar permite statelor membre să împartă vaccinurile „dincolo de granițele (UE)

Stella Kyriakides, care funcționează în calitate de comisar european pentru Sănătate și siguranță alimentară, a făcut astăzi o declarație în care a prezentat planuri pentru „a se asigura că toți cei care au nevoie de un vaccin îl primesc, oriunde în lume”.

Aceste propuneri includ un mecanism UE de partajare a vaccinurilor pentru a ajuta grupurile prioritare din Balcanii de Vest și țările vecine, precum și profesioniștii din domeniul sănătății din țările cu venituri reduse – în special din Africa – pentru a obține un acces timpuriu la jaburile COVID-19.

Acest mecanism european ar permite statelor membre să împartă vaccinurile „dincolo de granițele (UE)”, a adăugat Kyriakides.

Ca parte a acestui angajament, UE va acorda subvenții în valoare totală de 70 de milioane de euro Balcanilor de Vest, ceea ce îi va permite să achiziționeze vaccinuri de la statele membre ale UE.

În plus, alături de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UE va oferi sprijin imediat de peste 50 de milioane de euro, care va merge spre pregătirea pentru vaccinare în Balcanii de Vest și țările vecine.

„COVID-19 a fost întotdeauna mai mare decât UE. Este o pandemie globală și necesită soluții globale pentru a se asigura că nimeni nu este lăsat în urmă ”, a spus Kyriakides.

„Nicio țară nu va fi în siguranță și nici o economie nu se va recupera cu adevărat până când virusul nu va fi controlat pe toate continentele. Uniunea Europeană este gata să-și joace rolul său geopolitic aici, în deplină aliniere cu valorile sale fundamentale ”, a adăugat ea.

OMS: Naționalismul vaccinului reprezintă un „eșec moral catastrofal”

Săptămâna aceasta, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că naționalismul vaccinului reprezintă un „eșec moral catastrofal”, întrucât țările cu venituri ridicate sunt de acord cu acorduri bilaterale pentru vaccinurile COVID-19.

El a comentat că acordurile bilaterale semnate de țările cu venituri ridicate ar putea amenința facilitatea COVAX condusă de OMS prin întârzierea livrărilor și crearea unei situații de acumulare și răspunsuri necoordonate.

COVAX este pilonul de vaccin al ACT’s Accelerator al OMS – o inițiativă de colaborare condusă de OMS care își propune să accelereze dezvoltarea, producția și accesul echitabil la testele, tratamentele și vaccinurile COVID-19.

Facilitatea este concepută pentru a consolida achiziționarea de vaccinuri promițătoare COVID-19 pentru a asigura „cele mai bune prețuri, volume și calendar pentru cele mai bune țări”.

UE și statele sale membre au angajat până acum peste 850 milioane EUR către COVAX. Mecanismul propus de UE de partajare a vaccinurilor ar putea acționa ca un răspuns intermediar înainte ca instalația să devină pe deplin operațională, potrivit Kyriakides.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
Unul dintre ultimele videoclipuri postate de Mădălin a devenit viral după moartea lui: „Oamenii o...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Maghiarii au învins în România. Schimbarea care îi duce la vârf în 2024
Sute de oameni au fost prezenți la priveghiul lui Costel Pelerinaj interlop la priveghiul lui...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete