Orașul mare din România care va rămâne FĂRĂ căldură și apă caldă la iarnă. Ce se întâmplă începând cu 1 decembrie 2023

Publicat: 15 09. 2023, 08:54
Actualizat: 15 09. 2023, 08:57
Orașul mare din România care va rămâne fără căldură și apă caldă la iarnă. Ce se întâmplă începând cu 1 decembrie 2023

Unul dintre marile orașe ale României riscă să rămână fără căldură și apă caldă la iarnă.

Motivul pentru care ar putea să se întâmple asta este acela că operatorul de termoficare al Ploieștiului a rămas fără licență de funcționare din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul energiei (ANRE) la 1 septembrie.

Informația apare într-o adresă pe care ANRE a transmis-o atât Termo Ploiești, cât și la Primărie și Prefectură.

Orașul mare din România care va rămâne fără căldură și apă caldă la iarnă. Ce se întâmplă începând cu 1 decembrie 2023

Zeci de mii de oameni riscă să rămână fără căldură și apă caldă

După ce a primit o licență provizorie de funcționare din partea ANRE în toamna anului trecut, operatorul Termo Ploiești nu a făcut demersurile necesare pentru a obține licența definitivă, care ar fi fost valabilă timp de cinci ani, relatează publicația locală Observatorul Prahovean.

În acest context, regia de termoficare din Ploiești mai poate fi funcționa doar trei luni, adică până la data de 1 decembrie, în prag de iarnă.

Termo Ploiești: „Nu se întrerupe nimic, se va lua licenţa finală. Nu avem probleme”

Chiar dacă licenţa provizorie de furnizare a energiei termice a societăţii Termo Ploieşti a expirat, directorul Bogdan Becheanu oferă asigurări că serviciul nu va fi întrerupt.

El a explicat că Termo Ploieşti are trei licenţe finale – cea de producere energie termică, cea de producere energie electrică şi cea de furnizare energie electrică, iar licenţa provizorie de furnizare a energiei termice a expirat la data de 1 septembrie.

Totuşi, spune Becheanu, cei peste 100.000 de ploieşteni racordaţi la sistemul centralizat de termoficare nu vor rămâne fără apă caldă, întrucât serviciul nu va fi sistat.

„Nu a putut fi finalizată (procedura de obţinere a licenţei finale – n.r.) pentru că a fost făcută acum câteva luni, când s-a pornit sistemul de termoficare, a fost făcută mai în viteză (licenţa provizorie – n.r.), ca să zic aşa, şi datele din ea nu erau corelate cu cele din realitate şi cu datele din baza de date a ANRE-ului, lucru pentru care ANRE, împreună cu noi, am consimţit (…) să ne mai dăm un termen de 90 de zile pentru a pune la punct aceste date. (…) Azi am fost la ANRE, am depus ultimele date şi ultimele corelări pentru această licenţă. Sunt depuse documentele şi la Consiliul Concurenţei, aşteptăm şi avizul de acolo şi se va reface licenţa de furnizare. Noi asigurăm fără probleme furnizarea de agent termic pentru apă caldă, nu se întrerupe nimic, se va lua licenţa finală. Nu avem probleme”, a punctat Bogdan Becheanu.

Din punctul său de vedere, documentul ar putea fi obţinut chiar în şedinţa de săptămâna viitoare a ANRE. „Cred că săptămâna viitoare, în prima şedinţă ANRE, vom avea licenţa de furnizare. Nu suntem afectaţi nici pe achiziţia de gaz, care se face pe licenţa de producere, nu pe distribuţie”, a mai arătat directorul Termo Ploieşti, citat de Agerpres.

Societatea a fost înfiinţată, în toamna anului trecut, prin hotărâre a Consiliului Local Ploieşti, în contextul crizei apei calde care a durat circa trei luni.