Pensionari români din străinătate trebuie să facă asta de două ori pe an pentru a mai primi pensia. Modificările legislative au fost adoptate recent

Publicat: 17 01. 2024, 10:23
Actualizat: 17 01. 2024, 10:32

Se schimbă legea! Pensionarii români care nu locuiesc în România și au domiciliul în străinătate vor fi nevoiți să dovedească de două ori pe an autorităților din România că mai trăiesc.

Așadar, pentru a-și putea primi pensiile în continuare, bătrânii vor trebui să confirme autorităților că încă sunt în viață.

Certificatul de viață este documentul care confirmă faptul că beneficiarul de pensie este în viață și va trebui transmis autorităților române până cel târziu în data de 31 martie, respectiv până data de 30 septembrie a fiecărui an.

Noua lege a pensiilor, Legea 360/2023, prevede că ”pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor bănești acordate de casele teritoriale de pensii stabiliți pe teritoriul altor state, denumiți în continuare beneficiari nerezidenți, au obligația de a transmite semestrial un certificat de viață”.

Ce prevede legea:

– Certificatul de viaţă se transmite de beneficiarul nerezident din proprie iniţiativă.

– Beneficiarul nerezident are obligaţia de a semna certificatul de viaţă în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de şedere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt.

– Modelul unic de certificat de viaţă se aprobă prin ordin al preşedintelui CNPP.

În cazul în care pensionarii din străinătate nu vor respecta cele două termene pentru transmiterea certificatului de viață (31 martie/ 30 septembrie), plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare. Pe de altă parte, reluarea plății pensiei se va face de la data suspendării, dacă beneficiarul nerezident prezintă/ comunică certificatul de viață după expirarea termenelor amintite.

CNPP precizează că acest certificat de viaţă va fi emis în dublu exemplar şi transmis de către casa teritorială de pensii competentă beneficiarilor nerezidenţi, în versiune bilingvă, utilizându-se, alături de limba română, o limbă de circulaţie internaţională.

Sursa foto: Pexels.com