Petiție pentru păstrarea denumirii actuale a Bulevardului Primăverii și a Străzii Herăstrău. „Schimbarea nu se justifică în niciun caz prin vreo legătură cu regimul comunist”

Publicat: 20 12. 2022, 17:07

Tot mai mulți locuitori ai Cartierului Primăverii din Sectorul 1 al Capitalei își exprimă dezacordul față de inițiativa consilierilor PNL din Consiliul General al Municipiului București de a schimba denumirile străzilor Primăverii și Herăstrău. Zeci de cetățeni, dar și firme care activează pe „Primăverii” au semnat o petiție pentru anularea inițiativei de la Primăria Capitalei.

Ideea de schimbare a denumirilor străzilor Primăverii și Herăstrău nu este deloc pe placul locuitorilor din cartierul Primăverii.

„Subsemnații, cetățeni ai Municipiului București, ne exprimăm dezacordul pentru inițiativa aflată pe ordinea de zi a Ședinței CGMB din 22.12.2022, de a schimba numele Bulevardului Primăverii și al Străzii Herăstrău în Bulevarul Monica Lovinescu, respectiv Virgil Ierunca.

Considerăm că Bulevardul Primăverii și Strada Herăstrău reprezintă o parte importantă a istoriei României, cunoscută nu doar în țară, ci și peste hotare, iar schimbarea acestor denumiri nu se justifică în niciun caz prin vreo legătură cu regimul comunist”, se arată în petiția semnată de locuitorii din Cartierul Primăverii.

Astfel, rezidenții celor două străzi s-au mobilizat și strâng semnături împotriva proiectului liberal susținut de consilierii USR, care au rezolvat problemele Capitalei și au trecut la schimbat nume de străzi. Potrivit datelor obținute de Gândul, rata de respingere este de peste 80% în rândul celor care domiciliază în zonă.

Inițiativa de redenumire a Bulevardului Primăverii și a străzii Herăstrău aparține consilierilor generali PNL Cătălin Deaconescu şi Răzvan Socolovici, precum și consilierilor USR Nicorel Nicorescu şi Sanda Hristudor.

„Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca sunt două dintre cele mai cunoscute nume ale exilului românesc anticomunist”

„Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca sunt două dintre cele mai cunoscute nume ale exilului românesc anticomunist. Ambii au fost nevoiţi să-şi părăsească ţara după instaurarea regimului comunist în România, şi au trăit împreună o viaţă întreagă cu gândul la România, visând mereu la momentul întoarcerii acasă. Vocile lor, devenite familiare pentru milioane de români aflaţi de o parte sau alta a Cortinei de Fier, au transmis speranţă poporului român în anii cumpliţi ai dictaturii comuniste. Prin miile de ore de emisiuni realizate pentru Radio Europa Liberă, Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca şi-au dedicat o mare parte din activitate nu doar promovării culturii româneşti, ci mai ales luptei împotriva comunismului”, se arată în proiectul de hotărâre care ar urma să fie dezbătut în ședința de joi a Consiliului General al Municipiului București.