Ministrul Petre Daea: Seceta nu va afecta prețul alimentelor

Publicat: 09 07. 2022, 12:10
Actualizat: 09 07. 2022, 12:14

Noul ministru al Agriculturii este optimist în ceea ce privește seceta din România, asta în timp ce specialiștii spun că traversăm o perioadă extrem de dificilă. Potrivit lui Petre Daea, alimentele nu se vor scumpi din cauza secetei.  

„Nu aș fi în consonanță cu ministrul Mediului vis a vis de secetă, de lipsa de apă în sol, dar în momentul în care califici suferința plantelor trebuie să o vezi la fața locului. Procentul acesta de 75% se referă la cantitatea de apă pe care o are solul la un moment dat. Urmăresc acest obiectiv – cum se comportă plantele în câmp, ca atare, și în perimetrele irigate”, a declarat Petre Daea.

Ministrul spune că se află la Galați, unde „nu există pierderi de recoltă”.

„Ieri am fost la Brăila și am văzut în aproape cele 300.000 de hectare care sunt amenajate la irigat, culturile din perimetrul irigabil sunt în regulă, deci nu avem calamități în acest perimetru. Astăzi sunt în Galați. Din 291.000 de hectare, care este suprafața arabilă a acestui județ, pentru 88.000 de hectare au fost încheiate contracte de irigare. Culturile se irigă. În perimetrele pe care le avem în funcțiune, unde instalațiile asigură apă la plante, nu avem pierderi de recoltă”,  a mai adăugat Petre Daea la Digi 24.

Daea mai spune că seceta nu va afecta prețurile alimentelor, chiar dacă există fermieri care spun că le-au fost compromise culturile.

„Nu vor fi influențe majore din cauza acestei situații, pentru că România produce, a produs și anul acesta și va încheia recoltatul în câteva zile. Recolta va asigura necesarul țării și un excedent pe care îl va exporta, în așa fel încât fermierii să beneficieze de venituri, în așa fel încât să poată pregăti anul agricol viitor”, a mai spus ministrul.

România, afectată de secetă

Pe de altă parte, ministrul Mediului, Tanczos Barna, le cere românilor să fie raționali când folosesc apa potabilă pentru a-și uda curțile. El afirmă  că 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, iar în privinţa rezervei strategice de apă, cele 40 de lacuri de acumulare, cu importanţă strategică, sunt la un grad de umplere de 68%.

Au apărut dunele de nisip pe Dunăre, din cauza secetei. Un nivel atât de scăzut al apei nu a mai fost din 2003

La intrarea în țară, Dunărea are un debit de 2.800 de metri cubi pe secundă, la jumătate față de media anuală.

Specialiștii susțin că fluviul înregistra în anii anteriori debite atât de scăzute în lunile august – septembrie. Aceștia spun ca în 2002-2003, Dunărea a avut un nivel la fel de scăzut.

În prezent, transportul fluvial este îngreunat din cauza debitului scăzut al Dunării.

„Dunărea e în scădere, asta e problema care ne-o punem. Încă este prea devreme pentru asemenea debite de 2.700 metri cubi / secundă. Ele de obicei erau atât de mici în lunile august, septembrie, deci vreau să vă spun că media multianuală a lunii iunie, vorbesc de luna iunie că doar ce am ieșit din luna iunie, era undeva la 5.000-6.000 de metri cubi, dublu față de astăzi. Toate cursurile de apă sunt sub 0,5 din mediile multianuale, adică sunt sub jumătatea debitelor multianuale”, spune Marin Tălău, directorul ABA Jiu Craiova.