Plângerea depusă de mama lui NAVALNÎI, care caută să recupereze cadavrul fiului său, judecată abia pe 4 martie

Publicat: 22 02. 2024, 09:09

Un tribunal din Salehard, oraş din regiunea arctică, urmează să examineze abia la 4 martie o plângere depusă de mama opozantului rus Aleksei Navalnîi, care încearcă de zile întregi să recupereze trupul fiului ei.

Opozantul Aleksei Navalnîi a murit într-o închisoare din Siberia în circumstanţe stranii.

Ședință cu ușile închise

Agenţia de presă TASS scrie că Ludmila Navalnîia a depus o plângere pentru „activităţi ilegale” la un tribunal din Salehard, capitala districtului autonom Iamalo-Neneţk, o regiune situată dincolo de Cercul Polar, unde fiul său era închis.

Plângerea va fi examinată într-o şedinţă cu uşile închise, a precizat TASS.

Echipa lui Navalnîi, opozant al regimului Putin, a acuzat Kremlinul de uciderea acestuia, care acum ar căuta să ascundă dovezile prin nereturnarea cadavrului familiei îndoliate. Preşedinţia rusă a dezminţit aceste acuzaţii.

Într-o înregistrare video publicată marţi, 20 februarie, mama lui Navalnîi, care a sosit la colonia din Harp încă de sâmbătă, a făcut apel la Vladimir Putin să dispună ca trupul fiului ei să-i fie predat „fără întârziere”.

Potrivit echipei opozantului rus, anchetatorii au declarat că nu îi vor returna cadavrul timp de cel puţin 14 zile, pentru a efectua o „expertiză”.

Navalnîi, mort la 16 februarie

După ce a supravieţuit unei otrăviri, în august 2020, cu un agent neurotoxic, apoi a fost tratat în Germania, Aleksei Navalnîi – devenit popular datorită investigaţiilor sale asupra corupţiei la vârful puterii ruse – s-a întors în Rusia în ianuarie 2021. El a fost arestat imediat chiar la aeroport şi condamnat succesiv la pedepse din ce în ce mai dure, în condiţii de detenţie grele, adeseori fiind închis în celule de izolare friguroase.

Unul dintre creatorii agentului neurotoxic Noviciok, Vil Mirzaianov, a declarat pentru media rusă Aghenţtvo că, dacă Navalnîi a fost într-adevăr otrăvit pentru a doua oară cu Noviciok, aşa cum susţine văduva opozantului, Iulia Navalnîia, este puţin probabil ca autorităţile să-i predea trupul mamei sale.

Urmele utilizării de Noviciok sunt aproape imposibil de îndepărtat din corpul unei persoane decedate.

Diagnosticul morţii politicianului anunţat de colonia penitenciară poate indica faptul că concentraţia de substanţă administrată ar fi mare, a declarat Mirzaianov jurnaliştilor de la media rusă de investigaţie citată.

Potrivit administraţiei penitenciare ruse, Aleksei Navalnîi a murit la 16 februarie în colonia penitenciară nr.3 din localitatea Harp, o închisoare de înaltă securitate unde acesta fusese transferat în decembrie pentru a ispăşi o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru extremism.

CITEȘTE ȘI:

Ambasadorul rus la București, convocat la MAE după moartea lui Navalnîi /„Răspunderea revine exclusiv Rusiei”

Rușii arestați la Sankt Petersburg, după ce au participat la manifestații în memoria lui Alexei Navanîi, sunt OBLIGAȚI acum să se înroleze în armată