VIDEO | Podul suspendat de la Brăila, dat în trafic. Sorin Grindeanu: „Este un moment special pentru infrastructură”. Ce trebuie să știe șoferii

Publicat: 06/07/2023, 09:36
Actualizat: 06/07/2023, 15:34

Podul suspendat de la Brăila – supranumit Golden Gate de România-  al treilea ca mărime din Europa şi cea mai mare investiţie de infrastructură din ultimii 30 de ani, a fost inaugurat, joi, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis și a premierului Marcel Ciolacu. Vor fi prezenți la ceremonie și preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, dar și alţi invitaţi. Reamintim că cea mai spectaculoasă construcție din România, podul de la Brăila, este construită de italienii de la Webuild.

Ceremonia inaugurării a debutat la ora 11.00, iar podul urma să fie dat în trafic începând cu ora 13.00, dar momentul a fost amânat.

UPDATE 15.20: Podul suspendat a fost dat în trafic.

Momentul a fost anunț și de ministrul Transporturilor, pe contul de Facebook.

Vești bune pentru șoferi, deoarece aceștia nu vor plăti taxă pentru a traversa podul pentru următorii 5 ani.

UPDATE ORA 11:30: Nicolae Ciucă, șeful Senatului, și premierul Marcel Ciolacu au susținut alocuțiuni cu prilejul acestui moment istoric. La ceremonie a luat cuvântul și Pietro Salini, directorul executiv al Webuild.

„Sunt onorat să celebrăm astăzi munca serioasă şi de bună calitate. Prin inaugurarea acestui pod, spectaculos de altfel, România transmite Europei și lumii întregi un mesaj clar, iar acest mesaj este că vrem, știm și, mai ales, putem să ne construim destinul ca o națiune europeană puternică și mândră”, a declarat Marcel Ciolacu.

„Avem astăzi șansa să pășim pe cel mai mare pod suspendat din România și al treilea din Europa, așa cum ne-a plăcut mereu să vorbim despre acest obiectiv de infrastructură mare”, a spus fostul premier, actual președinte al Senatului.

UPDATE ORA 11:15: Președintele Klaus Iohannis face declarații de pe Podul de la Brăila.

„Îmi face o deosebită plăcere să particip la inaugurarea Podului suspendat peste Dunăre care leagă, începând de astăzi, județele Brăila și Tulcea”, a spus Klaus Iohannis.

„Aceasta este cea mai amplă construcţie ridicată în România în ultimele trei decenii şi este al treilea pod ca mărime din Europa. Îi felicit pe toţi cei implicaţi în acest proiect de investiţii pentru eforturile depuse şi pentru rezultatul obţinut. Avem o nouă dovadă, cât se poate de puternică, a faptului că şi în România, dacă există voinţă şi seriozitate, se pot duce la capăt proiecte majore de infrastructură”, a spus șeful statului.

Klaus Iohannis a precizat că mulţumiri speciale trebuie aduse şi partenerilor japonezi şi italieni pentru implicarea şi profesionalismul de care au dat dovadă. În urmă cu doi ani, când s-a aniversat centenarul relaţiilor bilaterale dintre Japonia şi România, proiectul acestui pod a fost prezentat ca exemplu concludent al colaborării dintre Japonia şi Uniunea Europeană.

„Construcţia aceasta este una dintre cele mai ambiţioase iniţiative de modernizare a infrastructurii de transport din România, realizată cu fonduri europene, cu expertiză internaţională de referinţă şi cu tehnologie de ultimă generaţie”, a spus șeful statului.

Potriivi președintelui, infrastructura de transport are un potenţial imens de stimulare a dezvoltării economice şi de creştere a calităţii vieţii.

„Indiferent de poziţionările politice, de dezbaterile şi obiectivele pe care partidele şi le propun pentru anul electoral care urmează, interesele României în materie de reforme şi dezvoltare economică trebuie să primeze. Ţara noastră are acces la un volum semnificativ de fonduri europene, iar o proporţie semnificativă din aceste sume este alocată dezvoltării infrastructurii de transport”, a spus Klaus Iohannis.

„Ne dorim cu toţii o Românie mai conectată, cu drumuri mai multe, mai bune şi mai sigure. Infrastructura de transport are un potenţial imens de stimulare a dezvoltării economice şi de creştere a calităţii vieţii, îndeosebi pentru comunităţile locale. Conectarea la coridoarele majore de transport, fluidizarea traficului intern şi facilitarea traficului de tranzit internaţional au avut dintotdeauna un puternic efect de antrenare asupra economiilor şi comunităţilor locale”, a precizat preşedintele României.

UPDATE ORA 11:00: Sorin Grindeanu a deschis ceremonia de inaugurare a podului.

„Astăzi trăim un moment special pentru infrastructura din România. În 2017 puţini credeau în reuşita acestui proiect. Iată că la șase ani distanţă suntem aici împreună să deschidem circulaţia pe acest pod care leagă cele trei regiuni istorice. Este un pod pe care l-aş numi un pod al speranţei, un pod al unirii, al speranţelor pentru toţii românii, pe care şi le-au pus locuitorii în această lucrare de infrastructură unică în România şi în sud estul Europei”, a spus ministrul Transporturilor.

Potrivit lui Sorin Grindeanu, aceasta este prima conexiune rutieră din istoria României dintre judeţele Tulcea şi Brăila.

„Acest pod până la urmă este dovada că statul român ştie să investească şi să atragă bani europeni, ştie să abordeze strategic dezvoltarea regiunilor din România şi mai ales ştie să creeze oportunităţi pentru noi locuri de muncă.

„România își consolidează prin această lucrare de infrastructură inclusiv rolul strategic la frontiera de est a Uniunii Europene și a Alianței Nord Atlantice”, a spus ministrul.

Adina Vălean, comisarul european pentru Transport, dar și reprezentanți ai ambasadelor și guvernelor Italiei și Japoniei, țările din care provin constructorii principali ai podului, vor asista și ei la inaugurare.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioşteanu, a precizat într-o postare pe Facebook că podul construit peste Dunăre la Brăila că este proiectat să aibă o durată de viață de 120 de ani.

Restricție de viteză de 80 km/oră

Podul leagă județele Brăila și Tulcea, dar asigură și legătura dintre provinciile Muntenia, Dobrogea și Moldova.

Circulația rutieră se va desfășura începând cu ora 13.00, cu restricție de viteză de 80 km/oră, iar noaptea, în intervalul orar 21.00 – 06.00, de luni până vineri, circulația pe pod va fi suspendată.

În weekend-uri și sărbători legale, chiar dacă sunt zile din cursul săptămânii, circulația rutieră va fi deschisă. Aceste prevederi se aplică până la data de 30.11.2023.

  • Pentru acest proiect de infrastructură s-au folosit aproximativ 81.000 de kilometri de fir de oțel, iar fiecare cablu are 60 de centimetri în diametru și susține tablierul metalic cu ajutorul tiranților.
  • Greutatea totală a celor două cabluri principale are 6.700 tone.
  • Tablierului metalic este format din 86 de segmente cu o greutate totală de 20.800 de tone, iar fiecare are o greutate medie de 250 de tone. 

Pod spectaculos construit de Webuild

Podul construit deWebuild are trei deschideri: o deschidere principală (1120 m) și două deschideri laterale de 489,6 m pe malul Brăila și de 364,6 m pe malul Tulcea. De o parte și de alta sunt prevăzute două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare. Drumul principal va avea două benzi pe sens și va lega județul Brăila de județul Tulcea, iar drumul de legătură spre Măcin va avea o bandă pe sens, în lungime de 4,3 km. În rest, vor fi realizate intersecții giratorii, 33 de poduri, podețe, pasaje și o stație de taxare.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii convenit, în data de 27.05.2019, încheierea Contractului de Finanţare nr.36 pentru proiectul „Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila” în vederea acordării finanţarii nerambursabile alocată prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020.

Podul suspendat are o lungime de 1974,30 metri. Drumul principal (Brăila – Jijila) are o lungime de 19,095 km, iar drumul de legătură cu DN 22 (Smârdan – Măcin) are o lungime de 4,328 km.

Cifre relevante despre Podul de la Brăila

Construcția este cuprinsă în Masterplanul General de Transporti și face parte din Drumul Expres Buzău-Brăila-Tulcea-Constanța.

  • Podul are o lungime de 1974,3 m
  • Deschiderea principală este de 1.120 m
  • Deschiderile laterale au 489,6 m, pe malul Brăila, şi 364,6 metri, pe malul Tulcea
  • Pilonii de susținere au o înălțime de 192,64 m
  • Baza pilonilor este la 40 m în pământ
  • Pilonii au fost construiți în sistem continuu, iar cofrarea a fost ghidată cu laser
  • Cablurile de susținere sunt realizate din fir de oțel, care însumează 81.000 km
  • Puse la cap la cap firele ar înconjura planeta de două ori
  • Greutatea totală a cablurilor de susținere 6.700 tone
  • Fiecare cablu are un doametru de 60 de cm
  • Suprafața de rulare are o lățime de 31,7 m, cu patru benzi a câte 3,5 m fiecare
  • Pe fiecare sens  există trotuar și pistă de biciclete
  • Gabaritul pe verticală este de 38 m de la nivelul maxim de inundație.

 Asocierea Webuild SPA – IHI Infrastructure Systems CO LTD

Antreprenorul lucrării „Pod Suspendat peste Dunăre” este Asocierea Webuild SPA – IHI Infrastructure Systems CO LTD, valoarea contractului fiind de 2,375 miliarde de lei cu TVA.

Lungimea drumului principal Brăila-Jijila este de 19,095 kilometri, iar lungimea drumului de legătură cu DN22 Smârdan -Măcin este de 4,328 kilometri.

Lucrările la acest obiectiv au început în primăvara anului 2019. Contractul a fost semnat în 19.01.2018 cu o perioadă de proiectare de 12 luni și 36 de execuție. Podul de la Brăila trebuia finalizat în 2022.

În cadrul Masterplanului General de Transport, podul figurează ca parte a drumului expres Buzău – Brăila – Tulcea – Constanța, drum planificat a se realiza în perioada 2020–2030 și care va conecta nordul Munteniei și sudul Moldovei de nordul Dobrogei de Nord unde se află Delta Dunării.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Podul de la Brăila, al treilea pod suspendat ca dimensiune din Europa, la un pas de inaugurare. Șeful CNAIR: Au început testele de rezistență

Cea mai spectaculoasă construcție din România, podul de la Brăila, este gata! Webuild: „Totul este pregătit pentru inaugurare”

VIDEO | Sorin Grindeanu la Brăila: În 6 iulie, podul suspendat deasupra Dunării, cel mai mare din România, se va da în circulație pe varianta Măcin

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic