POLITICO, despre 4 miliarde € irosite: „215 milioane doze vaccin anti-COVID, aruncate la GUNOI de țările UE” / Ce loc ocupă România în clasament

POLITICO, despre 4 miliarde € irosite: „215 milioane doze vaccin anti-COVID, aruncate la GUNOI de țările UE” / Ce loc ocupă România în clasament
Publicat: 18/12/2023, 15:26
Actualizat: 18/12/2023, 15:30

Cel puțin 215 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19, achiziționate de țările UE în apogeul pandemiei, au fost de atunci aruncate, costul estimat fiind de aproximativ 4 miliarde de euro.

Din momentul în care primele vaccinuri împotriva coronavirusului au fost aprobat,e la sfârșitul anului 2020, țările UE au primit în mod colectiv 1,5 miliarde de doze (mai mult de trei pentru fiecare persoană din Europa). Multe dintre acestea se află acum în gropile de gunoi de pe tot continental, arată o analiză Politico.

  • Calculele bazate pe datele disponibile arată că țările UE au aruncat în medie 0,7 doze pentru fiecare membru al populației lor.
  • În topul clasamentului se află Estonia, țară care a păstrat mai mult de o doză pe locuitor, urmată îndeaproape de Germania, care a aruncat și cel mai mare volum brut de doze.

Dacă această rată medie a deșeurilor ar fi proiectată în restul UE, aceasta ar fi egală cu peste 312 milioane de vaccinuri distruse.

Vaccinuri irosite

Guvernele sunt reticente în a dezvălui amploarea cantității de deșeuri

Nu este ușor să descoperi câte vaccinuri au fost aruncate, avertizează POLITICO. Guvernele, inclusiv a doua cea mai populată țară a UE, Franța, sunt reticente în a dezvălui amploarea cantității de deșeuri.

Calculele POLITICO se bazează pe date din 19 țări europene — 15 care au furnizat cifre directe și patru în care volumele au fost raportate în presa locală. Unele cifre datează din luna aceasta, iar cele mai vechi provin din luna decembrie a anului 2022.

Germania, de exemplu, și-a furnizat cifrele privind deșeurile în iunie; la acea vreme avea încă 120 de milioane de vaccinuri depozitate. De atunci, producătorii de vaccinuri au introdus versiuni mai noi care sunt adaptate la cele mai recente variante de coronavirus, făcând injecțiile mai vechi depășite și, firește, aruncate la gunoi.

România figurează pe locul al treilea

POLITICO estimează valoarea celor 215 milioane de vaccinuri risipite la peste 4 miliarde de euro, pe baza de prețurile vaccinurilor raportate în mass.

  • Pentru țările care au raportat doar numărul total de vaccinuri distruse, fără a-l defalca pe tip de vaccin, POLITICO a folosit un preț mediu ponderat de 19,39 EUR calculat din datele furnizate de țările care au furnizat o defalcare.
  • Din nou, această cifră este aproape sigur un minim. Dar chiar și 4 miliarde EUR reprezintă o sumă considerabilă, egală cu un proiect mare de infrastructură sau cu cheltuielile anuale pentru îngrijirea sănătății ale Croației.

Într-un clasament întocmit de POLITICO (pe baza datelor de la ECDC disponibile până la 5 octombrie) cu numărul de vaccinuri pe care ţările le-au raportat ca fiind irosite, în comparaţie cu numărul de vaccinuri care le-au fost distribuite, România figurează pe locul al treilea, fiind devansată de Lituania şi Slovacia, în timp ce ultimul loc este ocupat de Irlanda.

Multe dintre vaccinurile în cauză au fost achiziționate în apogeul pandemiei

Multe dintre vaccinurile în cauză au fost achiziționate în apogeul pandemiei, în anul 2021, când UE, SUA și Regatul Unit se luptau pentru a asigura un număr limitat de doze. În acea perioadă frenetică, UE a încheiat cel mai mare contract unic pentru achiziționarea a 1,1 miliarde de doze de la Pfizer și BioNTech.

Este ușor să uiți cât de incerte au fost lucrurile în 2021, iar acordul UE a fost lăudat la acea vreme. Dar atât dimensiunea, cât și momentul acordului s-au dovedit a fi problematice. Țările au fost blocate să cumpere doze chiar dacă pandemia s-a diminuat, în timp ce eforturile de a dona excesul de lovituri către țările terțe au fost împiedicate de scăderea cererii și a problemelor de logistică.

Repercusiunile sunt mai mult decât financiare. Întrebările legate de modul în care a fost negociat marele contract cu Pfizer nu au primit încă răspunsuri, după ce New York Times a publicat informația potrivit căreia șefa UE a făcut schimb de mesaje cu CEO-ul Pfizer în perioada premergătoare acordului.

Contractul a fost deja renegociat de Comisia Europeană sub presiunea țărilor UE care suferă de un exces de vaccinuri. Atât Polonia, cât și Ungaria au încetat să accepte vaccinuri și sunt date în judecată de Pfizer pentru neplată.

În România, procurorii anchetează un fost prim-ministru și doi foști miniștri ai Sănătății – Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă -, susținând că achizițiile excesive de vaccinuri au cauzat prejudicii de peste 1 miliard de euro pentru statul român.

Între timp, dozele vor continua să vină, contractul revizuit cu Pfizer blocând țările europene să cumpere vaccinuri până cel puțin în 2027, mai notează POLITICO.


Citește și:

VIDEO FILMUL ZILEI | Florin Cîțu și-a pierdut imunitatea parlamentară / Senatul a decis cu 90 de voturi pentru

VIDEO | Victor Ponta, despre dosarul vaccinurilor: „Este o grenadă în curtea celor de la USR”

VIDEO USR pârăște DNA la C.E. / Acuzațiile pentru Cîțu, Voiculescu și Mihăilă sunt „o incriminare a mecanismului european de achiziție a vaccinurilor”

REACȚIE PSD la anunțul DNA: În timp ce românii mureau, Voiculescu, Cîțu și Mihăilă FURAU!

Vlad Voiculescu, reacție la ANCHETA DNA. „Deciziile privind achiziția de vaccinuri au fost luate de premierul de la acea vreme”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Povestea tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii