VIDEO FILMUL ZILEI | Florin Cîțu și-a pierdut imunitatea parlamentară / Senatul a decis cu 90 de voturi pentru

Publicat: 29/11/2023, 08:25
Actualizat: 29/11/2023, 18:15
13:54

Care va fi procedura în cazul lui Florin Cîțu, după votul din plen/ Fenechiu: Cred că procurorii DNA îl vor cita săptămâna viitoare și îi vor aduce la cunoștință calitatea de învinuit

Gândul a discutat cu senatorul PNL, Relu Fenechiu, despre procedura care urmează în cazul lui Florin Cîțu, după votul din plenul Senatului.

Potrivit acestuia, primul pas procedural este publicarea în Monitorul Oficial (MO) a deciziei Senatului de încuvințare a urmării penale a fostului premier liberal.

După publicarea deciziei în MO, procurorii pot sa îl citeze pe Cîțu la DNA și ei decid dacă încep urmărirea penală oficială.

Noi am dat un vot pentru începerea urmăririi penale, dar procurorii DNA sunt singurii care îl pot cita cu calitate sau fără calitate. Oricum prima procedura este publicarea în Monitorul Oficial, a precizat Relu Fenechiu pentru Gândul.

Fenechiu și-a exprimat și o părere personală, spunând că, în opinia sa, Florin Cîțu va fi citat de DNA cel mai probabil săptâmâna viitoare și îi vor aduce la cunoștință calitatea de învinuit în „dosarul vaccinurilor”.

13:31

Votul s-a încheiat: 90 de voturi „pentru” și 2 „impotrivă”

Votul în plenul Senatului s-a încheiat, la finalul unei ședințe care a durat o oră și jumătate.

Senatorii au decis ridicarea imunității lui Florin Cîțu cu 90 de voturi „pentru”, 2 „împotrivă” și 3 „abțineri”.

13:22

A început procesul de vot/ Votul este secret cu bile

Senatorii încep să voteze asupra propunerii de ridicare a imunității parlamentare a lui Florin Cîțu. În același timp, vicepreședintele Sorin Lavric face prezența senatorilor.

În timpul votului, Diana Șoșoacă s-a dus să îl apostrofeze pe Florin Cîțu cu telefonul mobil. Iată imaginile:

13:14

Florin Cîțu a revenit la pupitru. Acuze aduse actualului premier

„N-as mai fi intervenit dacă nu erau aduse cifre în discuție. Cum explicați domnule Romașcanu că noi am împrumutat în pandemie mai puțin cu 40 mld. de lei la dobânzi mai mici, decât vă împrumutați dvs. astăzi fără nici o problemă.

Dați pe dobânzi 30 de mld. de lei mai mult decât bugetul ministerului Transportului. Acestea sunt cifre, nu mai veniți să vorbiți de aceea perioadă. Da, au fost făcute împrumuturi, dar niciodată nu au fost gestionate așa prost pe perioadă de pace.

Astăzi deficitul este estimat la 4% din PIB și deja premierul a dat 250 miliarde de lei prin propria semnătura din fondul de rezervă fără rectificare bugetară. Cum justificați aceasta risipă în fața românilor?”, s-a întrebat ironic Florin Cîțu.

12:55

Fenechiu: PNL va da undă verde justiției să cerceteze faptele ce i se imputa lui Florin Cîțu

Principalele declarații ale lui Relu Fenechiu:

În Constituția României scrie ca justiția se înfăptuie de ICCJ și de instanțele judecătorești. Este si motivul pentru care senatorii PNL vor da undă verde justiției să cerceteze faptele ce i se imputa lui Florin Cîțu.

L-am auzit pe liderul PSD într-un discurs extrem de analitic, in care pot fi de acord cu singura afirmație: Justiția trebuie să facă dreptate!

În rest a fost un discurs politic. Important este că astăzi discutăm că Florin Cîțu este în fața noastră și DNA ne zice lăsați-ne să îl cercetam pentru că, cum spun colegii de la PSD, a dat un tun de un miliard de euro.

Florin Cîțu spune ca nu a fost nici-un prejudiciu pentru că vaccinurile plătite au fost doar cele livrate. Cîțu spune că contractul a fost semnat de Ursula von der Leyen, nu de el.

Cîțu spune că pe baza de memorandum și-a fundamentat niște achiziții. Zice Florin Cîtu: E prima dată în istoria României când se impută unui premier acuzații din cauza unui memorandum.

Dacă Cîțu e vinovat va plăti, daca nu e nu va plăti. Vom vedea la momentul acela.
Am fost sesizați cu o solicitare. Sesizarea avea: 1. ridicarea imunității și 2. încuvințarea urmăririi penale.

Întotdeauna trebuie să ne gândim că sub Florin Cîțu au fost oameni care au luat decizii în diferite instituții, localități. Atunci mureau oameni și important era să salvezi viețile oamenilor care sunt mai importante decât orice demagogie.

Va veni și rândul persoanelor care au fost acolo și voi avea aceeași poziție. Nu știu cum a fost, dar la spitalul din Lețcani, voi proceda la fel.

PNL nu face zid in spatele lui Cîțu, ci lasă justiția să își facă treaba. Cîțu nu e mai vinovat decât ieri, sau mai vinovat ca mâine. PNL va vota pentru ridicarea imunității.

Sursa/ Gândul
12:42

Romașcanu: Istoria a vrut să glumească cu noi

Senatorul PSD, Lucian Romașcanu, a spus de la tribună că achiziția de vaccinuri a fost cel mai mare tun documentat dat vreodată în România.

Principalele declarații:

Neplăcerea, în ceea ce îl privește pe domnul Cîțu este și mai mare, pentru că istoria ori a vrut să glumească cu noi, ori a vrut să ne dea o lecție.

L-a propulsat de nicăieri pe domnul Cîțu în cea mai importantă funcție în Executivul român, funcție pe care a luat-o pe persoană fizică, funcție care a venit la pachet cu aroganță imensă, cu o auto-suficiență care nu putea fi combătută în niciun fel.

Toate deciziile dumnealui erau perfecte, nu lua niciodată prizonieri, totul era lapte și miere.

Da, a fost cea mai cumplită pandemie de 100 de ani încoace. Dar, ce poate fi mai trist pentru o țară într-o asemenea pandemie să aibă la cârma deciziei de a salva oamenii pe cel mai incompetent prim-ministru pe care l-a avut România în trecutul mai recent și mai îndepărtat? 1.000.000.000 plus TVA. Nu vă jucați cu mărunțiș, e mult domnule Cîțu, ați împrumutat 200 de miliarde.

Este un moment al adevărului pentru cavalerii dreptății din USR. Este evident că justiția trebuie să își facă datoria. Trebuie să explicați acest demers către alegătorii dvs.

Acum s-a devoalat și o altă explicație a sintagmei echipa câștigătoare. Da, ați câștigat bani mulți, probabil nu vom ști exact cât, până când ancheta nu va fi dusă până la capăt. Este rău că am ajuns sa avem cel mai mare tun documentat dat vreodată în România într-un moment când România avea nevoie de conducători onești.

Nu pot sa spun decât că grupul senatorilor PSD va vota pentru aceasta hptărâre ceea ce va face din domnul Cițu un recidivist, a declarat Lucian Romașcanu.

12:39

VIDEO 7 minute a vorbit Cîțu în plen / Șoșoacă i-a arătat sacul

Deși i-au fost alocate 15 minute, lui Florin Cîțu i-au fost suficiente 7 minute pentru a-și ține pledoaria în fața colegilor senatori.

A fost și întrerupt de zgomotele de fond din sală.

La finalul discursului, senatoarea Diana Șoșoacă i-a arătat un sac, similar celor în care erau introduși morții în perioada pandemiei.

12:31

Florin Cîțu se apără în plenul Senatului

A început pledoaria de 15 minute rezervate fostului premier. Principalele declarații:

„Cu toții am fost afectați de o pandemie de o duritate extremă. A lovit cu o forță pe care nu o estima nimeni.

Totul era supus ipotezelor. Această incertitudine a durat ani de zile.

A fost un virus care a încjis planeta. România a făcut față unei situații dificile.

Ca premier, acțiunile mele au fost îndreptate pentru ieșirea din pandemie. În ciuda dificultăților, am putut vedea o creștere a economiei sănătoasă.

Este important să ne amintim că am fost loviți de valul patru în septembrie 2021.

OMS a declarat că omenirea a scăpat de pandemie abia în mai 2023. În tot acest context, am pus pe primul loc sănătatea românilor, libertățile individuale și economice.

Am păstrat în această perioadă cea mai liberă economie din UE, iar românii au vut de ales dacă se vaccinează sau nu și cu ce vaccin.

Mi-am îndeplinit corect toate atribuțiile pe care le-am avut, cu respectarea legislației în vigoare.

Mă voi lupta ca românii să plătească o singură contribuție la sănătate, dintr-o singură sursă. Lăsăm justiția să-și facă treaba”, a declarat fostul premier liberal, Florin Cîțu.

12:20

VIDEO Simion a fost scos din sală

George Simion, însoțit de mai mulți deputați, au intrat în sala de plen a Senatului și a mers la Florin Cîțu.

Fostul premier a reclamat prezenta acestuia și i-a cerut președintelui Senatului evacuarea deputaților.

După o consultare cu chestorii Senatului, Ciucă a ordonat evacuarea acestora, în strigătele Dianei Șoșoacă.

12:19

A început ședința plenului

Plenul Senatului este prezidată de fostul subaltern al lui Cîțu, actualul președinte PNL și al Senatului, Nicolae Ciucă.

Senatorii vor vota raportul Comisie pentru solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru declanșarea procedurilor de ridicare a imunității parlamentare și pentru exercitarea dreptului Senatului de a cere urmărire penală față de domnul senator Florin-Vasile Cîțu, fost prim-ministru, în dosarul nr. 243/P/2021 al Direcției Naționale Anticorupție.

11:27

Florin Cîțu a ajuns în plenul Senatului

Fostul premier a ajuns în plenul Senatului.

Raportul emis de Comisia juridică va fi votat în plenul Senatului, prin votul secret al majorității membrilor prezenți.

Sursa/ Gândul
10:54

Comisia juridică a adoptat în unanimitate un raport pozitiv

Comisia juridică a adoptat în unanimitate un raport pozitiv pe cererile DNA de ridicare a imunității, respectiv efectuarea urmăririi penale.

Raportul Comisie juridice este consultativ. Plenul Senatului urmează să dea un vot pe raport în ședința programată la ora 12.

Liderul senatorilor PNL Daniel Fenechiu a confirmat votul în unanimitate și a precizat că este unul de principiu, nu de fond.

Am votat in unanimitate pentru ridicarea imunitatii parlamentare ale lui Florin Citu. Votul a fost unul de principiu, nu de fond, DNA a trimis la comisie 27 de volume și vă dați seama ca n-am avut timp în 3 zile să studiem totul, a declarat senatorul Fenechiu, membru în Comisia juridică.

Fenechiu a mai spus că nu a stat pe gânduri când a votat în favoarea solicitării DNA, întrucât „este o chestiune de oportunitate”.

10:46

Florin Cîțu: Voi respecta statutul partidului

Întrebat dacă va părăsi partidul, fostul președinte a răspuns că va respecta statutul, fără a aduce detalii.

Mi-am îndeplinit mandatul de premier, respectând legislația în vigoare și guvernul de atunci a respectat legislația în vigoare. Rezultatele au venit, și economic. Uitați-vă astăzi, de exemplu, când vorbim, avem un deficit de 4,4%, mai mare decât aveam în situație în 2019. Avem o situație nemaivăzută de 30 de ani, când premierul dă 80 de hotărâri de guvern să scoată bani din Fondul de rezervă, vorbim de 25 de miliarde de lei din la discreția premierului. (…) Guvernul pe care l-am condus a avut o performanță.

Fostul premier nu a dorit să comenteze pe marginea dosarului, dar a precizat că nu se va opune justiției.

10:38

Surse: Unanimitate pentru ridicarea imunitatii

După doar 30 de minute, Florin Cîțu a părăsit ședința Comisiei Juridice.

În acest moment, la  Comisie se întocmește raportul care va ajunge la plen. Conform surselor, este unanimitate pentru un raport favorabil.

10:15

Florin Cîțu a ajuns la Comisia juridică

Florin Cîțu a fost punctual la întâlnirea cu membrii Comisei juridice și de imunități. Fostul premier a ajuns la 10 fix. Doar că a găsit ușa închisă.

A fost așteptat de jurnaliștii strânși în fața Comisiei.

Flroin Cîțu nu a făcut niciun comentariu la intrarea în ședință.

Plenul Senatului se pregătește să dezbată și să voteze miercuri, de la ora 12:00, raportul Comisiei juridice întocmit pentru solicitarea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de ridicare a imunității parlamentare a fostului premier Florin Cîțu, în prezent senator.

Comisia juridică s-a reunit miercuri, la ora 10:00, pentru a formula punctul de vedere ce va fi supus votului în plen.

Luni, fostul premier și-a studiat dosarul la Comisie și a anunțat că va solicita colegilor săi din partid să voteze pentru ridicarea imunității sale parlamentare. Cîțu a precizat că nu va pleca din grupul PNL de la senat și ca va rămâne membru al partidului.

„Dacă aș fi avut funcții în PNL, bineînțeles că aș fi renunțat, dar nu am nicio funcție”, a declarat Cîțu la Palatul Parlamentului, oferindu-i o replică șefului PNL.

Am avut o discuție (n.r. cu Nicolae Ciucă), nu a fost vorba despre așa ceva. I-am spus că dacă aș fi avut o funcție m-aș fi retras. Rămân în partid și după votul din plen. Justiția nu se face la televizor, a adăugat Florin Cîțu.

Nicolae Ciucă a declarat, pe 23 noiembrie, că a discutat cu Florin Cîțu și acesta i-ar fi spus că își va da demisia din grupul senatorilor PNL.

După anunțul DNA privind solicitarea de ridicare a imunității, Florin Cîțu a transmis că are încredere în actul de justiție. Senatorul a scris, pe Facebook, că întreaga sa activitate a stat sub semnul „bunei credințe”.

Precizez ca întreaga mea activitate, indiferent de funcțiile și demnitățile publice îndeplinite, a stat sub semnul bunei credințe și al respectării legii, în slujba românilor. Am deplină încredere in actul de justiție și sunt convins că procedurile aflate în desfășurare vor conduce la aflarea adevărului!

Acuzații DNA: Prejudiciu de 1 miliard de euro

Reamintim că procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au cerut, pe 23 noiembrie, ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu (PNL) și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu (USR) și Ioana Mihăilă (USR) în dosarul legat de achiziția vaccinurilor anti-COVID.

În acest dosar sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care – în perioada ianuarie – mai 2021 – persoane din Guvernul României, „cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției”, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna).

Achiziția suplimentară s-a făcut în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

„Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, a mai transmis DNA.

Rafila contrazice acuzațiile DNA

Alexandru Rafila a dezvăluit că România a angajat contractual 80 de milioane de doze de vaccin. Până în prezent, țara a primit 35 de milioane de doze, evaluate la 2,5 miliarde de lei, ceea ce la un calcul simplu privind schema de vaccinare completă cu 3 doze ar însemna toată populația României vaccinabilă (în jur de 10.000.000 de persoane). Dintre acestea, 10 milioane de doze au ajuns la expirare și au fost fie distruse, fie sunt în proces de distrugere.

„În total, România a încheiat contracte pentru 80 de milioane de doze, am primit 35 de milioane în valoare de 2,5 miliarde de lei, iar din aceste 35 de milioane, 10 milioane au ajuns la expirare și au fost distruse sau sunt pe cale să fie distruse”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul a fost întrebat dacă are vreo reproșare la adresa celor responsabili pentru gestionarea acestui aspect, la care a răspuns că nu are nimic de reproșat nimănui.

CITEȘTE ȘI:

Reacția lui Florin Cîțu, după audierea din Comisia juridică de la Senat: „Nu pot să mă exprim dacă este un dosar politic”

România a aruncat la chiuvetă 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid, susține Rafila. Conform DNA, un miliard de euro au fost prăpădiți

UPDATE | Votul pentru ridicarea imunității lui Florin Cîțu va fi săptămâna viitoare/ Care e procedura

„Am deplină încredere în actul de justiție” / Florin Cîțu reacționează după anunțul DNA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
INTERZIS total în noaptea de ÎNVIERE. Regulile au fost anunțate chiar astăzi, 30 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?