Premierul Marcel Ciolacu, după ce Consiliul UE a decis aderarea României la spațiul Schengen aerian și maritim: „Am promis, am făcut!”

Publicat: 30 12. 2023, 23:25
Actualizat: 31 12. 2023, 07:57
Premierul Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a salutat sâmbătă, printr-un mesaj transmis pe Facebook, faptul că acum este sigur că România va intra în Spațiul Schengen aerian și maritim.

„Am promis, am făcut! Acum este oficial: din martie, se ridică granițele aeriene și maritime și vom putea emite vize Schengen. După 13 ani de eșecuri și umilințe, acest Guvern a pornit un proces care de astăzi este ireversibil. Anul viitor vom continua eforturile pentru a închide definitiv acest proces”, a anunțat premierul Ciolacu.

Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria

Decizia Consilului UE prevede mai multe măsuri privind întărirea controlului la frontiere și combaterea migrației ilegale, potrivit Ministerului român de Interne.

„Astăzi, 30 decembrie 2023, ora 22.38, Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria.

În conformitate cu Decizia Consiliului UE, acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene și navale ale României începând cu luna martie 2024.

De asemenea, potrivit Deciziei Consiliului UE, în cursul anului 2024, Consiliul va depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor la frontiera terestră.

Decizia Consiliului UE prevede o serie de măsuri privind întărirea controlului la frontiere și combaterea migrației ilegale, precum și aplicarea Regulamentului Dublin.

România aplică deja măsurile sus menționate încă din cursul anului 2023. Decizia Consiliului UE nu conține obligații noi pentru România”, au precizat reprezentanții MAI.

Decizia este însoțită de două declarații politice complementare, una trilaterală Austria – România – Bulgaria și alta individuală a Comisiei Europene.

Acestea prevăd, de asemenea, măsurile de întărire a controlului la frontiere și de aplicare a Regulamentului Dublin, precum și angajamentul politic de a continua în 2024 discuțiile privind aplicarea acquis-ului integral Schengen, inclusiv cu privire la frontierele terestre, mai  arată MAI.

„Atât Decizia Consiliului UE, cât și declarațiile politice care o însoțesc, reflectă acordul politic la care Austria, România și Bulgaria au ajuns în 23 decembrie 2023”, potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne.

Austria a confirmat, sâmbătă, acordul privind Schengen cu România şi Bulgaria, care le va permite călătorilor din cele două țări să fie scutiţi de controlul de frontieră pentru călătoriile pe cale aeriană și maritimă.

Acest acord înseamnă că cetățenii din România şi Bulgaria nu vor mai fi nevoiţi să se îndrepte spre alte ţări ale UE prin terminale internaţionale.

Paşapoartele vor fi verificate la poartă de către companiile aeriene și maritime, cu sprijinul Poliţiei.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | România a spart definitiv „gheața” austriacă. Pașii pentru rezolvarea completă a „ecuației” Schengen: „Cerințele sunt deja îndeplinite”

Victor Negrescu, despre negocierile privind aderarea la SCHENGEN: „Fie acceptam intrarea parțială, fie așteptam, cum așteptăm de 13 ani!”