Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a depus JURĂMÂNTUL pentru al treilea mandat, în fața a peste 30 de şefi de stat şi de guvern

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a depus JURĂMÂNTUL pentru al treilea mandat, în fața a peste 30 de şefi de stat şi de guvern
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a depus jurământul pentru al treilea mandat / FOTO - Profimedia
Publicat: 03/06/2023, 22:32
Actualizat: 03/06/2023, 22:34

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a depus, sâmbătă, jurământul pentru al treilea mandat prezidenţial, cu o durată de cinci ani, într-o ceremonie desfăşurată la Parlamentul din Ankara, relatează Agerpres.

„În calitate de preşedinte, jur să apăr existenţa şi independenţa Statului, integritatea patriei, suveranitatea necondiţionată a naţiunii, statul de drept şi principiul unei republici laice”, aşa cum a fost ea concepută de Ataturk, „părintele turcilor”, a citit Erdogan din jurământ.

După încheierea ceremoniei de la Parlament, şeful statului turc s-a recules la Mausoleul lui Mustafa Kemal Ataturk, iar apoi o a doua ceremonie, cea de învestire, s-a desfăşurat la Palatul Prezidenţial, unde a avut loc şi o defilare a cavaleriei, urmată de o salvă de 101 de lovituri de tun.

Delegaţii din 70 de ţări, dintre care peste 30 sunt conduse de şefi de stat sau de guvern, s-au aflat la Ankara pentru a participa la reînvestirea preşedintelui Erdogan.

Un număr de 21 de şefi de stat au venit la Ankara pentru a asista la acest eveniment, printre care se numără preşedintele bulgar Rumen Radev, preşedintele azer Ilham Aliev, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro şi preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa.

Dintre şefii de guvern se remarcă prezenţa premierului ungar Viktor Orban, a celui armean Nikol Paşinian, precum şi a premierilor libian, Abdulhamid Dbeiba, şi a celui pakistanez Shehbaz Sharif.

De asemenea, au fost prezenţi şefi de stat din Balcani, respectiv din Muntenegru, Macedonia de Nord şi Kosovo, din ţările central-asiatice, Kazahstan, Uzbekistan, Kârgâzstan şi Turkmenistan, şi din mai multe state africane.

Rusia a fost reprezentată de preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului, Viaceslav Volodin, iar China de vicepreşedintele comitetului permanent al Adunării Populare Naţionale, organul legislativ chinez, Ding Zhongli.

Nu lipsește nici secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care va profita de ocazie pentru a avea o întrevedere cu Erdogan, pe care încearcă să-l convingă să ridice veto-ul faţă de aderarea Suediei la Alianţă.

După învestire, Erdogan, în prerogativele căruia intră şi conducerea guvernului, va prezenta în cursul serii componenţa noului executiv.

Erdogan, politician islamist-conservator, a câştigat duminica trecută turul doi al alegerilor prezidenţiale, învingându-l pe social-democratul pro-occidental Kemal Kilicdaroglu.

La alegerile legislative desfăşurate pe 14 mai, odată cu primul tur al prezidenţialelor, partidul său Justiţie şi Dezvoltare (AKP) şi-a păstrat majoritatea, deşi a pierdut mandate.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Decizia finală privind pensiile românilor. Ciolacu a dat ordin: Din respect față de seniori
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine