LIVE UPDATE | Erdogan, primul discurs după un SCRUTIN ISTORIC. Președintele își revendică victoria în alegeri. „Bye, bye, Kemal!”

LIVE UPDATE | Erdogan, primul discurs după un SCRUTIN ISTORIC. Președintele își revendică victoria în alegeri. Bye, bye, Kemal!
Publicat: 28/05/2023, 09:10
Actualizat: 28/05/2023, 22:34

Turcii și-au ales duminică președintele, după votul dat în cel de-al tur al alegerilor prezidențiale. După un scrutin istoric, nu lipsit de emoții pentru Recep Erdogan (70 de ani, partidul AKP- n.r.), acesta își va continua al treilea deceniu de domnie la conducerea Turcia.

Pentru vechiul, respectiv noul președinte al Turciei, este prima dată când ajunge în turul doi, acesta învingându-și de fiecare dată adversarii politici cu un mare avans încă din primul tur al alegerilor. Erdogan și-a programat victoria în fața susținătorilor săi, într-o atmosferă de sărbătoare.

UPDATE 22.30. Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat duminică pe Recep Tayyip Erdogan pentru aparenta sa realegere, anunţă Kremlinul, relatează BBC News.

”Victoria în alegeri a fost rezultatul muncii dumneavoastră altruiste la conducerea Republicii turce, o dovadă evidentă a susţinerii poporului turc a eforturilor dumnevoastră de a consolida suveranitatea statului şi de a purta o politică externă independentă”, i-a transmis Putin lui Erdogan.

UPDATE 22.15. Kemal Kiricdaroglu, contracandidatul lui Recep Erdogan, le-a mulțumit alegătorilor săi în primul său discurs după înfrângere, îndemnându-i pe oameni la ”continuarea luptei pentru democrație.

„Întotdeauna mă voi lupta pentru libertatea și egalitatea poporului turc”

”Tot ceea ce este fără dreptate, tot ce nu conține justiția nu va fi de partea mea. Nu am putut să rămân tăcut că ați fost tratați ca cetățeni de mâna a doua. Am vrut să mă asigur că toți sunt tratați drepturi egale. Niciodată nu voi permite ca această familie să fie destrămată. Întotdeauna poporul turc trebuie să fie cu stomacul plin, când deschidem frigiderul trebuie să fie plin”, a declarat rivalul lui Erdogan.

Erdogan: „Este momentul să protejăm voința națiunii noastre până în ultimul moment”

UPDATE. 20.48. Erdogan își declară victoria în turul secund al alegerilor: „Am încheiat al doilea tur al alegerilor prezidențiale cu susținerea națiunii noastre”, conform Al Jazeera.

„Vom conduce țara în următorii cinci ani”, le-a spus Erdogan susținătorilor săi entuziasmați din vârful unui autobuz în cartierul său natal din Istanbul. „Cu voia lui Dumnezeu, vom fi demni de încrederea voastră.”

El și-a ironizat totodată contracandidatul, Kemal Kilicdaroglu, pentru pierderea alegerilor, spunând „Bye, bye, Kemal!”

„Aș dori să mulțumesc fiecărui coleg care a lucrat cu devotament la urne încă de la primele ore ale dimineții. Îi invit pe toți confrații mei să aibă grijă de urnele de vot până la aflarea rezultatelor finale. Acum este momentul să protejăm voința națiunii noastre până în ultimul moment”, a scris Erdogan, într-un mesaj postat pe Twitter.

20.30 Erdogan și-a început discursul în seara care îi prefigurează al treilea mandat cu o melodie de dragoste pentru popor.

Erdogan se află în Istanbul unde, la numărarea a 98,5% din voturi se pare că se pregătește de o victorie obținută cu 52% în fața contracandidatului Kemal Kilicdaroglu, de la CHP.

UPDATE 20.11. Emirul Qatarului l-a felicitat deja pe Twitter pe Erdogan „pentru victoria din turul doi, urându-i succes pentru noul mandat”, deși rezultatele oficiale nu au fost anunțate încă.

La fel a făcut și premierul Ungariei, Viktor Orban, care a vorbit despre o ”victorie incontestabilă”, deși rezultatele parțiale arată un scor strâns între Erdogan și contracandidatul său, Kemal Kilicdaroglu.

UPDATE 20:00. Erdogan conduce cu 52,15%, Kilicdaroglu – 47,85%, la numărarea a 97,73% din urne, conform agenției Anadolu.

UPDATE 19:55. Erdogan conduce cu 52,18%, Kilicdaroglu – 47,82%, la numărarea a 97,4% din urne, conform agenției de stat Anadolu.

UPDATE 19:40. Erdogan conduce cu 52,28%, Kilicdaroglu – 47,72%, la numărarea a 96% din urne, conform agenției de stat Anadolu.

UPDATE 19:30. Erdogan conduce cu 52,43%, Kilicdaroglu – 47,57%, la numărarea a 94,1% din urne, conform agenției de stat Anadolu.

UPDATE  19:16. Erdogan conduce cu 52,7%, Kilicdaroglu – 47,3%, la numărarea a 89,8% din urne, potrivit agenției de stat Anadolu.

UPDATE 19:07. Președintele Erdogan conduce cu 53,15%, Kilicdaroglu – 46,85%, la numărarea a 85,45% din urne, potrivit agenției Anadolu.

UPDATE 19:02. Erdogan conduce cu 53,4%, Kilicdaroglu – 46,6%, la numărarea a 82,6% din urne, conform agenției de stat Anadolu.

UPDATE 18:55. Erdogan conduce cu 53,7%, Kilicdaroglu – 46,3%, la numărarea a 79% din urne, potrivit informațiilor prezentate de agenția de stat Anadolu.

UPDATE 18.50. Potrivit The Guardian, Comisia electorală din Turcia a ridicat interdicția de difuzare a rezultatelor alegerilor. Au început să apară primele cifre și puțin peste jumătate din buletinele de vot au fost deschise.

Prezența la vot a scăzut în turul al doilea în comparație cu primul tur. În primul tur, prezența la vot a fost de peste 88%, potrivit agenției turcești Anadolu, dar în acest tur de scrutin s-a înregistrat o ușoară scădere la 84,2%.

UPDATE 18:41 Erdogan conduce cu 54,78%, Kilicdaroglu – 45,22%, la numărarea a 66,65% din urne, anunță agenția de stat Anadolu.

UPDATE 18.20. Primele rezultate parțiale în Turcia: Erdogan conduce cu 57,09%, Kilicdaroglu – 42,91%, la numărarea a 42,8% din urne, anunță agenția de stat Anadolu.

UPDATE  17:00 S-au închis urnele la alegerile prezidențiale din Turcia. Rezultate parțiale sunt așteptate la câteva ore de la încheierea votului.

UPDATE 15.30 Erdogan a împărțit bani și jucării la școala unde a votat în Istanbul, așa cum face adesea în ziua alegerilor, după cum transmite Al Jazeera.

UPDATE 14.30. Liderul adjunct al partidului de opoziție din Turcia a declarat că observatorul său electoral a fost atacat în satul Karaali, în provincia Sanliurfa din sud-estul Turciei, potrivit Al Jazeera.

Ozgur Ozel a scris pe Twitter că observatorul electoral al CHP, Ali Seker, a fost bătut și i s-a spart telefonul, deoarece a semnalat nereguli electorale.

UPDATE 14:00. Kemal Kilicdaroglu, candidatul opoziţiei în alegerile prezidenţiale din Turcia, şi-a îndemnat duminica aceasta „concetăţenii să voteze pentru a scăpa de un regim autoritar”, după ce a depus buletinul său de vot în urnă la o secţie de votare din capitala turcă Ankara, potrivit AFP.

„Pentru ca o veritabilă democraţie şi libertate să poată avea loc în această ţară, pentru a ne debarasa de un guvern autoritar, îi invit pe toţi cetăţenii să voteze”, a declarat Kilicdaroglu.

UPDATE 13:17. Recep Erdogan și-a salutat susținătorii în timp ce își exprima votul la Istanbul, îndemnându-i pe turci să voteze în aceste alegeri cu miză mare, transmite Al Jazeera.

„Cred că procesul de numărare a voturilor va fi foarte rapid astăzi. Este important să vedem astfel de alegeri pentru președinție pentru democrația turcă”, a declarat președintele în exercițiu după ce a votat.

„Participarea la 90 la sută este tipică în primul tur. Turcia și-a afirmat aderența la democrație cu o participare de 90 la sută la alegeri. Sper că rezultatele alegerilor vor fi bune pentru Turcia. Facem apel la alegători să meargă la urne și să adere la democrație”, a mai spus actualul președinte al Turciei.

UPDATE 12:00. Se așteaptă ca rezultatele pentru turul doi al alegerilor prezidențiale să fie anunțate mai devreme față de primul tur.

„Deoarece la aceste alegeri concurează doar candidații prezidențiali, credem că rezultatele vor fi anunțate mai devreme”, a declarat Ahmet Yener, președintele Consiliului Electoral Suprem, într-o declarație televizată.

Actualul președinte a câștigat primul tur de scrutin, din 14 mai 2023, cu 49,5% din voturi, în timp ce Kemal Kilicdaroglu (partudul CHP, 75 de ani – n.r.) a fost preferat de 44,8%  dintre turci.

La cele 192.000 de secții de votare sunt așteptați 64 de milioane de turci. Secțiile de vot s-au deschis duminică la ora 8 și se închid la ora 17.00. Presa turcă a vorbit duminică, de-a lungul procesului de votare, despre o prezență mare la vot, la unele secții formându-se cozi.

Jurnariștii Reuters au făcut sâmbătă o analiză complexă despre cum Erdogan (69 de ani) a sfidat sondajele de opinie și a ieșit învingător, cu un avans de aproape cinci puncte față de rivalul său Kemal Kilicdaroglu, în primul tur de scrutin din 14 mai. Nu a reușit să atingă pragul de 50% necesar pentru a evita un al doilea tur.

Care este miza alegerilor din Turcia

Duminică, asistăm la o cursă cu consecințe profunde pentru Turcia însăși și pentru geopolitica globală. Rezultatul lui Erdogan, neașteptat de bun pe fondul unei crize profunde a costului vieții, și o victorie în alegerile parlamentare pentru partidul său conservator AKP, l-au încurajat pe liderul de la Ankara.

Kilicdaroglu (74 de ani) este candidatul unei alianțe de opoziție formată din șase partide și conduce Partidul Republican al Poporului (CHP), creat de fondatorul Turciei, Mustafa Kemal Ataturk.

Tabăra sa s-a străduit să recupereze impulsul după șocul de a fi rămas în urma lui Erdogan în primul tur.

Alegerile vor decide nu numai cine conduce Turcia, o țară membră NATO cu 85 de milioane de locuitori, ci și cum este guvernată, încotro se îndreaptă economia sa, precum și forma politicii externe, în urma căreia Turcia a iritat Occidentul prin cultivarea legăturilor cu Rusia și cu statele din Golf.

Alegerile inițiale au arătat un sprijin mai mare decât se aștepta pentru naționalism.

Turcia este cea mai mare gazdă de refugiați din lume, cu aproximativ 5 milioane de migranți, dintre care 3,3 milioane sunt sirieni, potrivit datelor Ministerului de Interne.

Ce mesaj au transmis ceilalți lideri politici turci

Candidatul de pe locul al treilea la alegerile prezidențiale și naționalistul de linie dură Sinan Ogan a declarat că l-a susținut pe Erdogan pe baza principiului „luptei neîncetate (împotriva) terorismului”, referindu-se la grupările pro-kurde. El a obținut 5,17% din voturi.

Un alt naționalist, Umit Ozdag, liderul Partidului Victoriei (ZP) antiimigranți, a anunțat o înțelegere prin care a declarat sprijinul pentru Kilicdaroglu, după ce acesta a promis că va repatria imigranții. ZP a obținut 2,2% din voturi la alegerile parlamentare din această lună.

Un sondaj al institutului Konda a plasat sprijinul pentru Erdogan la 52,7% și Kilicdaroglu la 47,3%, după distribuirea votanților indeciși. Sondajul a fost realizat în perioada 20-21 mai, înainte ca Ogan și Ozdag să-și dezvăluie susținerile.

De urmărit și cum vor vota kurzii din Turcia, care reprezintă cam o cincime din populație.

Erdogan: „Vom obține o victorie istorică”

Preşedintele în funcţie Recep Tayyip Erdogan şi adversarul său, Kemal Kilicdaroglu, au îndemnat alegătorii să se prezinte în număr mare la urne.

Într-un discurs rostit la Istanbul, Erdogan a promis „o victorie istorică”.

„Toţi cei care îşi iubesc patria trebuie să iasă la vot şi să protejeze urnele”, a afirmat, la rândul său, Kemal Kilicdaroglu.

În discursul de sâmbătă, Kilicdaroglu s-a pronunţat în favoarea expulzării refugiaţilor sirieni, în speranţa că va atrage voturi ale naţionaliştilor.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului