Preşedintele Ungariei, Novák Katalin, vine în vizită oficială la București. Programul întâlnirilor

Preşedintele Ungariei, Novák Katalin, vine în vizită oficială la București. Programul întâlnirilor
Novák Katalin / Sursa foto: Președinția Ungariei
Publicat: 04/09/2022, 14:40

Preşedintele Ungariei, Novák Katalin, va veni într-o vizită oficială la Bucureşti, miercuri, la invitaţia omologului său român, Klaus Iohannis.

Anunțul privind vizita șefului statului ungar a fost făcut agenția de presă MTI, citând ediţia de sâmbătă a cotidianului Magyar Nemzet, după cum relatează Agerpres, pe site-ul președinției de la Budapesta nefiind publicată un comunicat.

Agenda oficială

Pe lângă întrevederea pe care o va avea cu omologul său rămân, preşedintele ungar va fi primit de premierul român Nicolae-Ionel Ciucă, de preşedintele interimar al Senatului, Alina-Ştefania Gorghiu, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ion-Marcel Ciolacu, arată sursa citată.

Pe parcursul vizitei la Bucureşti, Novák Katalin se va întâlni de asemenea cu Kelemen Hunor, viceprim-ministru şi preşedintele Uniunii Democratice a Maghiarilor din România (UDMR), şi cu ceilalţi miniştri membri ai UDMR.

Sursa foto: Președinția Ungariei

Ultima întâlnire oficială la Bucureşti între un preşedinte român şi unul ungar a avut loc în 2010, menţionează sursa citată.

Potrivit Ministerului român al Afacerilor Externe, cel mai recent contact la nivel de ministru al afacerilor externe a avut loc la 12 iulie 2022, cu ocazia vizitei ministrului afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, la București. Consultările politice dintre cei doi demnitari s-au concentrat asupra perspectivelor de aprofundare a dialogului bilateral, pe baza proiectelor de interes comun pentru România și Ungaria, în beneficiul cetățenilor celor două state. Anterior, ministrul Bogdan Aurescu a efectuat, la 28 aprilie 2021, o vizită la Jula/Gyula (Ungaria).

Declarații controversate

Novák Katalin este prima femeie care este aleasă în funcția de președinte al Ungariei, în 11 martie. Ea a primit 137 de voturi de la parlamentari, cu 51 mai multe decât rivalul ei din opoziție, economistul Peter Rona. În vârstă de 44 de ani, actualul președinte ungar, care este un susținător loial al premierului populist Viktor Orban și a fost anterior ministru al Tineretului și Familiei al Ungariei.

Declarațiile din timpul celei mai recente vizite a președintelui Novák Katalin în România, una privată, din luna mai, au stârnit controverse, dar și o reacție oficială a diplomației Române.

Ministerul Afacerilor Externe a făcut o serie de precizări, după ce șeful statului vecin a postat pe pagina de Facebook oficială a Președintelui Ungariei, a unui mesaj prin care, scrie MAE, „se asumă de către înaltul demnitar ungar calitatea de reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceștia locuiesc, în interiorul sau în exteriorul granițelor Ungariei”.

Postarea a fost făcută după o întâlnire cu președintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Kelemen Hunor, vineri, la prânz. „Ca președinte al Ungariei, consider că este prioritatea mea să reprezint toți ungurii, din moment ce nu e nicio diferență pentru mine dacă cineva locuiește în interiorul sau peste graniță. Ungurii sunt unguri, punct”, a scris Katalin Novák, pe contul de Facebook.

Președinele Ungariei, Novák Katalin, și președintele UDMR, Kelemen Hunor / Sursa: Pagina de Facebook oficială a Președintelui Ungariei
Președinele Ungariei, Novák Katalin, și președintele UDMR, Kelemen Hunor / Sursa: Pagina de Facebook oficială a Președintelui Ungariei

În plus, Novák Katalin  s-a pozat cu borna vopsită în tricolorul Ungariei de pe Piatra Secuiului, în județul Alba. Șefa statului maghiar a trimis și câteva „săgeți” către MAE, spunând că nu va abandona niciodată ungurii din Transilvania.

Potrivit datelor MAE privind comunitatea românească din Ungaria, la recensământul ungar din 2011, 26.345 de persoane au declarat că sunt de origine română, 13.886 de persoane au declarat limba română ca fiind limba lor maternă, iar 17.983 de persoane au declarat că folosesc limba română ca instrument de comunicare.

Începând cu 1 ianuarie 2009, accesul cetăţenilor români pe piaţa forţei de muncă din Ungaria este liber.

În ceea ce priviște minoritatea maghiară din România, monform rezultatelor recensământului din 2011, aceasta numără 1.227.600 persoane și reprezintă 6,5% din totalul populației.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Mandatul preşedintelui Zelenski expiră azi. De ce poate rămâne în continuare la conducerea Ucrainei, deşi...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Maghiarii AU PRIMIT INTERZIS chiar în România. Decizia drastică luată chiar astăzi, 20 MAI
Tragedia peste care Alin Oprea nu poate să treacă. A pierdut cea mai dragă persoană
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă
×