Șicane la nivel înalt. Președinta maghiară s-a pozat cu borna vopsită în culorile Ungariei pe muntele Piatra Secuiului, în județul Alba: „Nu vom tăia niciodată cordonul ombilical dintre patria-mamă şi maghiari”

Șicane la nivel înalt. Președinta maghiară s-a pozat cu borna vopsită în culorile Ungariei pe muntele Piatra Secuiului, în județul Alba: „Nu vom tăia niciodată cordonul ombilical dintre patria-mamă şi maghiari”
Sursa: Facebook
Publicat: 22/05/2022, 14:19

Președinta Ungariei, Katalin Novak, s-a pozat cu borna vopsită în tricolorul Ungariei de pe Piatra Secuiului, în județul Alba. Șefa statului maghiar a trimis și câteva „săgeți” către MAE, spunând că nu va abandona niciodată ungurii din Transilvania.  

Președinta Ungariei, Katalin Novak, s-a pozat cu borna vopsită în culorile Ungariei de pe masivul Piatra Secuiului, în județul Alba, prezentând și o diplomă scrisă în limba maghiară care atestă faptul că a escaladat vârful românesc de 1.130 de metri.

„Nu vom tăia niciodată cordonul ombilical dintre patria-mamă şi maghiarii care au ajuns să trăiască în afara graniţelor Ungariei”

Într-un mesaj transmis de agenția de presă Hirado, șefa statului maghiar îi dă și o replică ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, care sancționase o declarație anterioară a Katalinei Novak, potrivit căreia prioritatea ei este să reprezinte „toți maghiarii, indiferent dacă trăiesc înăuntrul sau în afara granițelor”, conform Știrile Pro Tv.

„Potrivit dreptului internațional, un stat nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat”, a transmis la acel moment MAE, printr-un comunicat.

Borna de pe Piatra Secuiului, subiectul unor dispute între români și maghiari

Acum, Katalin Novak a declarat că „nu vom tăia niciodată cordonul ombilical dintre patria-mamă şi maghiarii care au ajuns să trăiască în afara graniţelor Ungariei, şi nici nu vom permite, niciodată, ca acesta să fie tăiat”, potrivit sursei citate.

După ce a urcat sâmbătă pe Piatra Secuiului, președinta Ungariei a postat pe pagina sa Facebook poze cu ea pe muntele din Alba, însoțite de o scurtă descriere, în limba maghiară: „Ajungând în vârf. Székelykő, 1130 de metri. M-am simțit bine să fac drumeții după sărbătoarea comună”.

Borna de pe Piatra Secuiului face de mai mulți ani subiectul unor dispute între români și maghiari, fiind colorată periodic fie în culorile României, fie în cele ale Ungariei.

Președinta Ungariei se află într-o vizită privată în România, la un eveniment cultural din Alba Iulia. Atât Katalin Novak, cât și agenția de presă Hirado, nu au precizat în nicio relatare din aceste zile faptul că șefa statului ungar se află în România, ci în Transilvania.

Citește și: MAE reacționează după declarațiile președintelui Ungariei, făcute la Cluj: „Un stat nu poate să își aroge drepturi de orice fel în raport cu cetățenii altui stat”

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie frecvent articole din domeniile Educație, Sănătate citeste mai mult