Prima serie de recrutare pentru ARMATĂ / Doar 40% dintre candidații înscriși la selecția pentru soldați profesioniști au fost ADMIȘI

Prima serie de recrutare pentru ARMATĂ / Doar 40% dintre candidații înscriși la selecția pentru soldați profesioniști au fost ADMIȘI
Foto: Caracter Ilustrativ
Publicat: 22/04/2024, 11:39

Doar 40% dintre candidații înscriși în cadrul primei serii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României din acest an au fost admiși, anunță Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Statul Major al Apărării a analizat, în lunile februarie, martie şi aprilie, desfăşurarea primei serii de recrutare-selecţie a soldaţilor profesionişti din acest an, un proces constituit, în principal, din fazele de înscriere şi selecţie a candidaţilor (întocmire a dosarelor, evaluări fizice, psihologice şi medicale), respectiv de repartiţie în unităţi a candidaţilor admişi.

Recrutarea s-a desfășurat în 41 de județe și în municipiul București, iar numărul locurilor scoase la concurs a fost de 5.093. Au fost înregistrați 6.448 de candidați, din care 20% fete.

Conform statisticilor prezentate de ministerul Apărării, 24% dintre candidați au fost respinși la evaluarea fizică (prima probă), iar dintre cei rămași 18% nu au trecut de evaluarea psihologică. Totodată, 12% dintre cei rămași au fost respinși la evaluarea medicală.

MApN transmite că au fost declarați admiși: 2.626 de candidați, indicele de admitere (proporția candidaților selecționați din totalul candidaților înscriși) fiind de 40%.

Constatarea generală a fost că cei mai mulţi dintre candidaţi nu au reuşit să treacă de evaluarea fizică (cu sublinierea faptului că a fost prima probă a procesului de recrutare-selecţie). Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistenţă 2.000 m). O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăţi majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări, spune MApN.

Totodată, MApN consideră că valoarea pozitivă a interesului tinerilor faţă de instituţia apărării naţionale indică faptul că obiectivul general de creştere a numărului de militari în Armata României este realizabil.

În acest context, consolidarea proporţiei corpului soldaţilor/gradaţilor profesionişti în structura de personal a instituţiei apărării naţionale rămâne un obiectiv subsidiar, care poate fi îndeplinit prin derularea, în acest an, a unor noi serii de recrutare-selecţie ale soldaţilor profesionişti. Astfel, startul celei de-a doua campanii de recrutare-selecţie a soldaţilor profesionişti în Armata României este planificat pentru luna mai.

Salariul minim net este de 4.399 lei

Conform datelor oferite de MAPN, din punct de vedere profesional, vocaţia pentru armată trebuie să se sprijine şi pe componenta de venit salarial.

În context, sunt prezentate veniturile lunare posibil a fi realizate în luna mai 2024 (net: soldă şi normă de hrană) ale soldaţilor/gradaţilor profesionişti, într-o simulare care are în vedere aplicarea nivelului maxim al prevederilor OUG nr.26/2024 şi care pot fi majorate corespunzător drepturilor salariale acordate în funcţie de condiţiile individuale în care îşi desfăşoară activitatea:

  • cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării: 4.399 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 3.345 lei şi valoarea normei de hrană de 1.054 lei);
  • cel mai mare venit lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.765 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.711 lei şi valoarea normei de hrană de 1.054 lei);
  • media venitului lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.082 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.082 lei şi valoarea normei de hrană de 1.054 lei).

Nu sunt de neglijat drepturile privind norma de echipare, indemnizațiile de transport, de chirie (cu posibilitatea transformării în plata din rată pentru cumpărarea unei locuințe), de detașare, de misiune, decontare transport concediu de odihnă, decontare contravaloare voucher de vacanță, decontare tratament ambulatoriu și servicii medicale etc., specifice instituțiilor din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională. De asemenea, este în curs de reglementare modul de aplicare a unei majorări a soldei de funcție de până la 30% pentru personalul angajat în unități aflate în proces de menținere și consolidare a capacității operaționale, se mai precizează în comunicatul remis de MApN.

CITEȘTE ȘI:

MApN oferă posturi pentru 5.000 de soldaţi şi ofiţeri. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care își doresc o carieră în armată

Noua lege a APĂRĂRII stabilește ce am putea fi obligați să facem în caz de război: De la muncă voluntară la „cedare de bunuri” 

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară