Primul caz de gripă aviară H3N8 la om, detectat în China. Anunțul medicilor legat de riscul de transmitere a bolii

Primul caz de gripă aviară H3N8 la om, detectat în China. Anunțul medicilor legat de riscul de transmitere a bolii
Foto: Pexels.com
Publicat: 27/04/2022, 10:27
Actualizat: 27/04/2022, 10:51

China a raportat că a detectat primul caz de gripă aviară H3N8 la om, însă autorităţile sanitare au declarat că riscul de transmitere de la o persoană la alta este redus.

Despre tulpina H3N8 se cunoaşte că infectează caii, câinii şi focile, însă nu fusese detectată anterior la om, informează miercuri AFP, citată de Agerpres.

Ministerul Sănătăţii din China a declarat marţi că un băiat în vârstă de patru ani din provincia centrală Henan a fost testat pozitiv pentru tulpina H3N8 după ce a fost internat la începutul lunii aprilie cu febră şi alte simptome.

Familia pacientului creşte pui şi locuieşte într-o zonă în care sunt prezente raţe sălbatice.

Băiatul a fost infectat direct de păsări, a precizat Ministerul Sănătăţii, adăugând că nu s-a constatat „nicio anomalie” în urma testelor efectuate asupra persoanelor apropiate pacientului.

De asemenea, potrivit ministerului, cazul băiatului rezultă dintr-o „transmitere punctuală interspecii”, iar riscul de contagiere pe scară largă este redus.

Ministerul a transmis totuşi locuitorilor să nu se apropie de păsările moarte sau bolnave şi să meargă la medic în caz de febră sau simptome respiratorii.

Cazurile de transmitere a gripei aviare de la om la om sunt extrem de rare

Tulpinile H5N1 şi H7N9, detectate în 1997, respectiv 2013, au fost cauzele principale ale cazurilor umane de gripă aviară, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC).

Potrivit unui studiu american publicat în 2012, tulpina H3N8 ar fi provocat pneumonie fatală la peste 160 de foci de-a lungul coastelor americane în anul precedent.

În China sunt prezente multe tulpini diferite de gripă aviară, iar unele infectează sporadic oamenii, de obicei cei care lucrează cu păsările de curte.

Anul trecut, China a raportat primul caz uman de H10N3.

China are populații uriașe de păsări de fermă și sălbatice, ceea ce creează un mediu ideal pentru mutațiile virusurilor aviare.

Controlul tot mai mare al gripei aviare la oameni implică faptul că sunt detectate mai multe infecții.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase