România este în alertă după descoperirea unui focar de gripă aviară în Ungaria, mai ales că virusul se transmite de la păsări la om. Ce măsuri a luat DSVSA Arad

România este în alertă după descoperirea unui focar de gripă aviară în Ungaria, mai ales că virusul se transmite de la păsări la om. Ce măsuri a luat DSVSA Arad
FOTO - caracter ilustrativ: Pixabay
Publicat: 11/01/2022, 00:06
Actualizat: 11/01/2022, 00:08

Un focar de gripă aviară înalt patogenă a fost descoperit în Ungaria, la doar 10 kilometri distanță de granița cu România.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad anunță că este vorba despre un focar primar cu subtipul H5N1 de mari dimensiuni și a fost descoperit într-o fermă cu peste 12.000 de rațe. Acesta include în zona de supraveghere și șase localități din județul Bihor, potrivit Mediafax.

Ce măsuri a luat DSVSA Arad

Pentru că există posibilitatea transmiterii virusului de la păsări la om, dar și pentru protejarea fermelor din România, reprezentanții DSVSA au pus în aplicare un plan de acțiuni.

Măsurile vizează comerțul cu păsări, ouă, furaje, carne și produse din carne de pasăre ce provin din țările afectate, dar și monitorizarea păsărilor sălbatice.

În acest moment, mai multe țări din Uniunea Europeană (UE) sunt afectate de valul de gripă aviară înalt patogenă, cele mai afectate fiind Ungaria și Italia.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualulciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase