Procurorul Emilian Eva a fost eliberat din funcție de președintele Iohannis. Cum a ajuns celebru magistratul

Publicat: 13 07. 2023, 14:22

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind eliberarea din funcţie a procurorului Emilian Eva din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, ca urmare a condamnării definitive. Emilian Eva a fost condamnat definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi acte de comerţ incompatibile cu funcţia, iar instanţa a dispus şi confiscarea tablourilor.

Emilian Eva a instrumentat dosarul ICA al lui Dan Voiculescu, în care omul de afaceri a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins cererea de repunere pe rol formulată de Eva, cât şi apelul împotriva sentinţei iniţiale de condamnare, menţinând pedeapsa de 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare.

Sute de tablouri confiscate

În 25 iunie 2015, locuința și biroul din Iași ale procurorului Emilian Eva, au fost percheziționate de DNA. În urma perchezițiilor făcute la Emilian Eva în 2015, poliția judiciară i-a confiscat sute de tablouri (multe dintre ele false).

DNA l-a reținut pe Emilian Eva în iunie 2015 și l-a trimis în judecată în septembrie 2015 pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite si fals in declarații.

În același dosar au fost trimiși în judecată pentru mărturie mincinoasă Bianca Mădălina Eva şi Ioan Eva, fiica şi respectiv nepotul lui Emilian Eva. ÎCCJ a precizat că a existat şi o opinie separată, în sensul admiterii apelului formulat de Emilian Eva, numai în ceea ce priveşte imposibilitatea folosirii în procesul penal a interceptării convorbirilor telefonice obţinute în baza mandatelor de supraveghere.

Fostul procuror Emilian Eva a fost condamnat, în octombrie 2017, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani şi unsprezece luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi acte de comerţ incompatibile cu funcţia, dar şi la plata unei amenzi în valoare de 12.000 de lei pentru fals în declaraţii și a pus sechestru pe un imobil din Iași.

Citiți și: Fostul procuror Emilian Eva a povestit că a căzut în depresie după plecarea din DNA, drept urmare a făcut terapie prin vânzarea de tablouri obținute ilicit

Emilian Eva, procurorul care a instrumentat dosarul ICA: „N-am influențat pe absolut nimeni”