PROIECT. Introducerea obligativității încheierii de poliţe RCA pentru trotinete şi biciclete electrice, pe masa Guvernului

PROIECT. Introducerea obligativității încheierii de poliţe RCA pentru trotinete şi biciclete electrice, pe masa Guvernului
Introducerea obligativității încheierii de poliţe RCA pentru trotinete şi biciclete electrice, pe masa Guvernului / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 28/12/2023, 08:45

Guvernul ar putea adopta, în şedinţa de joi, 28 decembrie, proiectul referitor la modificarea Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, prin care se va introduce şi obligativitatea încheierii de poliţe RCA şi pentru trotinetele şi bicicletele electrice.

Unul dintre cele mai importante motive care justifică propunerea legislativă este problematica acoperirii despăgubirilor victimelor accidentelor de circulaţie, persoanelor prejudiciate prin accidente de vehicule atunci când vehiculele care produc aceste accidente nu sunt înmatriculabile/înregistrabile însă sunt utilizate în trafic sau în zone private ce sunt deschise circulaţiei publicului”, se menţionează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Cum sunt descrise trotinetele

Ca urmare a dezvoltării tehnologice, pe piaţa din România au intrat numeroase tipuri noi de vehicule motorizate, vehicule care datorită caracteristicilor acestora nu se supun obligaţiei de înmatriculare/înregistrare însă produc accidente din care rezultă daune materiale, dar şi vătămări corporale.

Unele dintre acestea sunt acţionate de un motor pur electric, altele de echipamente auxiliare, iar astfel de vehicule ar trebui luate în considerare la definirea noţiunii de «vehicul», pentru care este impusă obligaţia de asigurare RCA în Uniunea Europeană şi România”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Ca urmare, vor intra sub obligaţia de asigurare şi vehicule care până în prezent nu au fost supuse înmatriculării/înregistrării – trotinete electrice, biciclete electrice şi alte vehicule, susțin parlamentarii.

Ce proiecte mai aprobă Guvernul

Guvernul va aproba joi şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru acordarea unui ajutor de stat pentru închiderea şi punerea în siguranţă a extracţiei de huilă a Societăţii Complexul Energetic „Valea Jiului”, care are în vedere suma de peste 349 milioane de lei pentru perioada decembrie 2023 – iunie 2024.

Totodată, un proiect de hotărâre de guvern aflat pe agenda şedinţei prevede alocarea din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului a sumei de 3,115 milioane de lei pentru asigurarea burselor elevilor din învăţământul preuniversitar particular şi confesional, care sunt susţinute de la bugetul de stat potrivit noii legi a învăţământului preuniversitar care a intrat în vigoare în acest an.

Un alt proiect de hotărâre de guvern aflat pe agenda şedinţei se referă la declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere pentru metroul din Cluj-Napoca, lucrare de utilitate publică de interes naţional.

Suma prevăzută pentru despăgubirile imobilelor expropriate este de peste 283 milioane de lei, care va fi alocată prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, se arată în nota de fundamentare.

Schimbări pe piața muncii

De asemenea, Guvernul va adopta şi o hotărâre referitoare la stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admiși pe piaţa forţei de muncă în anul 2024. „Pentru anul 2024 se stabileşte un contingent de 100.000 de lucrători străini nou admişi pe piaţa forţei de muncă din România”, se prevede în articolul unic al acestei hotărâri.

Criza forţei de muncă la nivel naţional este o realitate, iar găsirea unor soluţii pentru acoperirea deficitului de forţă de muncă reprezintă una din priorităţile Guvernului României la acest moment. În contextul emigraţiei şi a tendinţele demografice negative, imigraţia legală poate fi o soluţie pentru a compensa deficitul de forţă de muncă de pe piaţa internă a muncii, pentru a acoperi lipsurile pentru anumite calificări şi pentru a susţine creşterea economică”, se menţionează în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Răspuns final pentru Simona Halep. Se decide totul pe 5 iulie
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ