Piața muncii din România, dependentă de lucrătorii străini. Cum s-a ajuns în această situație

Piața muncii din România, dependentă de lucrătorii străini. Cum s-a ajuns în această situație
Piața muncii din România, dependentă de lucrătorii străini. Cum s-a ajuns în această situație / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 24/01/2023, 22:35
Actualizat: 24/01/2023, 22:35

Vicepreședintele Patronatului Importatorilor Forțelor de Muncă atrage atenția asupra unui fenomen extrem de periculos. România devine tot mai dependentă de forța de muncă din străinătate, susține Romulus Badea.

Mai mult, el arată că acest fenomen se amplifică de la un an la altul.

Guvernul a dat undă verde aprobă

Guvernul România a aprobat ca 100.000 de muncitori din țările care nu sunt membre ale UE să lucreze în țară. Însă, cu toate acestea, companiile insistă să se suplimenteze numărul, fiind nevoie de încă 40-50.000 de lucrători străini.

Țările din care provin acești muncitori sunt India, Turcia, Bangladesh, Nepal sau Pakistan.

Romulus Badea, vicepreședintele Patronatului Importatorilor Forțelor de Muncă, a explicat la Antena 3 de unde apariția acestui fenomen: „Muncitorii străini vin în aproape toate domeniile. Cele mai multe solicitări, însă, vin din domeniul construcțiilor. Veneau şi din domeniul Horeca, însă acest domeniu tinde să fie depășit în solicitări de către fabrici din toate industriile, toate domeniile, deci capacități de producție, lucru la linie, produse de serie”.

Oamenii aceștia pleacă din țara lor în celălalt capăt de lume, în România, pentru bani, pentru că situațiile economice de acasă de la ei sunt precare, nu reușesc să-și asigure traiul zilnic și atunci pleacă în căutarea unui câștig mai bun. Prin urmare, da, ei vin hotărâți să lucreze, vin hotărâți să câștige bani. În România este un deficit foarte mare, peste un milion de muncitori ca necesar estimat și atunci este o întâlnire a cererii și ofertei.

Exodul românilor în străinătate este una dintre cauzele majore ale acestui deficit și aș vrea să subliniez că mulți angajatori români privesc aducerea muncitorilor străini ca o soluție temporară, ca un pansament.

Din păcate, numărul mare de români plecați în străinătate, lipsa școlilor profesionale, lipsa dorinței tinerilor noștri de a mai avea meserii manuale, care implică lucruri în service-uri auto, lucruri în fabrici, mecanici, nu mai vorbesc de agricultură.

Deci lipsa dorințelor de a face astfel de munci ne face dependenți de importul de forță de muncă. Aceasta nu mai este o soluție pe termen scurt, este o soluție pe termen lung și trebuie să ne obișnuim cu acest gând că într-un orizont mediu și chiar lung. Aceasta este soluția pe care un angajatorii români o vor avea la îndemână„, a declarat Romulus Badea, vicepreședintele Patronatului Importatorilor Forțelor de Muncă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase