Propaganda rusă, desființată de medicii români: ”Datorită complexităţii sistemului imunitar, nici un vaccin nu oferă protecţie 100%”

Propaganda rusă, desființată de medicii români: ”Datorită complexităţii sistemului imunitar, nici un vaccin nu oferă protecţie 100%”
Propaganda rusă, desființată de medicii români: ”Datorită complexităţii sistemului imunitar, nici un vaccin nu oferă protecţie 100%”

Nu numai specialiști din mai multe țări ale lumii, inclusiv reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății, ci și cunoscuți medici români desființează propaganda pe care o face Rusia în legătură cu un vaccin care ar avea eficacitate de 100% împotriva noului coronavirus. Rusia a anunțat lansarea vaccinului EpiVacCorona, însă medicii contestă o astfel de eficiență.

Serviciul Federal pentru Supravegherea Protecției Drepturilor Consumatorilor și a Bunăstării Umane – în urma două etape a studiilor clinice efectuate – a anunțat o ”eficacitate imunologică totală” a noului vaccin dezvoltat în Rusia. 40.000 de voluntari au devenit subiecte ale acestor studii, anunță Rusia, iar vaccinul atât de lăudat – EpiVacCorona – a fost dezvoltat de Vector Institute, un centru de cercetare biologică din Koltsovo.

Primul vaccin produs de ruși – Sputnik V – este bazat ”pe un adenovirus uman”, în timp ce EpiVacCorona este anunțat ca fiind ”un medicament pe bază de peptide, proteine virale prin care sistemul imunitar învață cum să recunoască și apoi să neutralizeze virusul”.

INSP: ”Niciun vaccin nu oferă protecţie 100%”

Pe data de 14 octombrie, tocmai într-o perioadă în care discuțiile în contradictoriu referitoare la vaccinul anti-COVID Sputnik V au luat amploare, Vladimir Putin a anunțat că ”propunerea Centrului de Cercetare de Stat Vector a fost aprobată și înregistrată oficial în țară”.

La rândul său, Anna Popova – oficial în domeniul sănătății publice – a afirmat că ”documentele legate de EpiVacCorona au fost prezentate Organizației Mondiale a Sănătății încă din data de 8 decembrie, în prezent așteptându-se decizia OMS”, informează romanialibera.ro.

Numai că, deloc surprinzător, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății contrazic teza rusească potrivit căreia noul vaccin are o eficacitate de 100% împotriva noului coronavirus.

În acest context, trebuie menționat că, încă din anul 2015, Institutul Național pentru Sănătate Publică din România, prin Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile și Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate, lansa – chiar sub egida Organizației Mondiale a Sănătății – documentul numit ”10 mituri și realități despre vaccinare”, ghid explicativ de specialitate care – la punctul 2 – transmitea că, ”datorită complexităţii sistemului imunitar, nici un vaccin nu oferă protecţie 100%”.

Medicul Virgil Musta: ”E foarte probabil să fie doar o problemă de marketing”

Un astfel de anunț surprinzător făcut de autoritățile din Rusia incită și, firește, naște numeroase semne de întrebare, foarte mulți medici – inclusiv din România – declarându-se rezervați în legătură cu astfel de declarații.

Medicul Virgil Musta, şeful secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul „Victor Babeş” din Timișoara, spune că există organisme care nu pot sintetiza anumite proteine care fac parte tocmai din anticorpii apăruți după o vaccinare.

Mai mult, medicul transmite și că – neexistând toate datele necesare în legătură cu acest vaccin, este posibil ca totul să fie și o ”problemă de marketing”.

”Dacă cercetarea științifică este riguros făcută, cu criteriile corect stabilite, cei care o realizează pot să spună dacă un vaccin poate fi sau nu poate fi 100% eficient. Dar sunt organisme care nu sintetizează anumite proteine care fac parte din anticorpii ce apar în urma vaccinării. Gândiți-vă că, din 10 persoane, sau din 20, o persoană poate să nu facă imunitate în tipul protector, și asta s-ar datora capacității de imunizare a vaccinului coroborată cu genetica persoanei, pentru că sunt oameni care nu sintetizează anumiți anticorpi pentru anumite proteine. De aceea, un rezultat al eficienței de 100%, pentru toată lumea este puțin probabil. Nu pot să comentez mai mult, pentru că nu am toate datele necesare dar e foarte probabil să fie doar o problemă de marketing”, declară Virgil Musta, potrivit sursei citate.

Conferențiarul universitar doctor Voichița Lăzureanu: ”Cât lotul experimental este mai divers, cu atât sunt și marjele de eroare mai mari”

Conferențiarul universitar doctor Voichița Lăzureanu – șefa catedrei de Boli Infecțioase din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara – transmite că nu există niciun  produs medical ”care să aibă eficiență 100%”.

”Personal nu cred că există niciun produs medical și niciun tratament medical, indiferent că este vorba de tabletă, injectabil intramuscular, intravenos, ser sau vaccin, care să aibe eficiență de 100%. Iar asta tocmai pentru că diversitatea genetică umană este extrem de mare. Nu am citit vreodată vreun studiu care să dovedească o eficiență de 100% a unui produs medicamentos”, avertizează Voichița Lăzureanu.

”Studiile, în momentul în care se pun în practică, se fac pe pacienți selectați, dar totdeauna (…) există persoane care nu au finalizat programul din motive diverse. Nu există posibilitatea să faci un studiu pe un eșantion de câteva sute de persoane din care, câteva, din varii motive, să nu se afle în situația de a nu duce programul până la capăt.

Vă repet, eu, din cât am citit, nu am văzut nicăieri menționată eficiența de 100% și, cu cât lotul experimental este mai divers, cu atât sunt și marjele de eroare mai mari. Nu pot să îmi dau cu părerea în privința existenței unor mecanisme de marketing, vă spun doar că este puțin probabil să existe un studiu de eficiență de 100%”

Conferențiarul universitar doctor Voichița Lăzureanu

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Lino Golden și Delia s-au căsătorit, după doi ani de relație. Imagini de la cununia...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului