VIDEO | Benzinăria MOL, amendată de Protecția Consumatorului cu 100.000 de lei și obligată să revină la prețurile anterioare

Publicat: 10 03. 2022, 20:17
Actualizat: 10 03. 2022, 20:29

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a controlat peste 70 de stații de carburant din România și a dat amenzi de 370.000 de lei. Cea mai mare sancțiune, de 100.000 de lei, a fost aplicată la sediul central a unui furnizor de carburanți, care are pe teritoriul României 215 stații de carburant, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, într-o conferință de presă.

El nu a specificat despre ce benzinărie este vorba, însă numărul de stații de carburanți se potrivește cu cel deținut de grupul ungar MOL în România.

„Stația de la Beiuș, devenită deja celebră în România în cursul zilei de ieri, prin nivelul extrem de ridicat și nejustificat al prețului practicat a fost amendată cu 35.000 de lei, de asemenea fiind propusă și semnată și în acest caz o decizie ANPC privind încetarea practicilor incorecte și revenirea la prețul anterior, a spus reprezentantul Guvernului.

Pe lângă amendă, atât stației din Beiuș, cât și celorlalte stații MOL li s-a impus să revină la prețul anterior.

„S-a constatat că stocuri preexistente care aveau o anumită valoare la vânzare au fost comercializate la prețuri mai mari.

Există încă 4 decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte emise pentru alți operatori economici din Cluj și din Galați. Ordinul implică revenirea la prețurile anterioare, inspectorii ANPC considerând că nu există temei pentru majorarea de preț practicate de operatorii economici în ultimele două zile”, a mai spus Dan Cărbunaru.

În același context, sursa menționată anterior a precizat că și ANAF și Consiliul Concurenței au început verificări.

„Având în vederea complexitatea verificărilor, rezultatele urmează să fie anunțate public pe măsură ce se finalizează controalele de fond.

Ministrul de Finanțe a dispus Direcției Generale Antifraudă din cadrul ANAF demararea unei ample acțiuni de verificare a pieței combustibilului și sunt peste 100 de echipe constituite în acest sens pentru a verifica stațiile de vânzare, dar și distribuitorii en-gros, antrepozitele fiscale și companiile implicate. Detaliile acestor controale ample vor fi furnizate și de Guvern și de către autoritățile care le gestionează”, a adăugat el.

ISU face verificări în cazul românilor care au pus carburanți în bidoane sau tomberoane

„Am văzut multe imagini cu recipiente improvizate care au pus în pericol și participanții la trafic și stațiile unde erau încărcate. În cursul zilei de mâine vor reveni colegii cu o primă analiză și cu măsurile impuse în această situație.

În cursul zilei de mâine o să revină colegii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă cu o primă analiză şi cu primele măsuri pe care le-au dispus în astfel de situaţii, pentru că au existat deja foarte multe imagini care au circulat în spaţiul public cu astfel de forme total de nepotrivite şi periculoase de transport a unor materiale inflamabile”, a menționat Dan Cărbunaru.

Specialiştii ISU atenţionează că alimentarea cu carburanţi în recipiente neconforme creează o stare de pericol, atât la nivelul staţiei de distribuţie de carburanţi, pe durata deplasării autoturismelor în trafic, dar şi ulterior, pe timpul depozitării, a mai spus el.

„Deja Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a notificat operatorii economici care au lanţuri de distribuţie de carburanţi privind pericolul generat de nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor. Personalul staţiilor de distribuţie are această obligaţie de a executa, exploata, dezafecta şi utiliza staţiile de distribuţie a carburanţilor la autovehicule în condiţii de siguranţă. Ca atare, distribuirea carburanţilor în recipiente transportabile din mase plastice, canistre, bidoane – am văzut inclusiv tomberoane – sau din sticlă este interzisă”, a transmis oficialul guvernamental.