Protest în fața ÎCCJ. Se scandează „Stop genocidului social!”

Protest în fața ÎCCJ. Se scandează „Stop genocidului social!”
Angajații termocentralelor protestează în fața ÎCCJ / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 30/01/2023, 10:57

Protest în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție luni dimineață, la prima oră. Sute de oameni din țară s-au strâns la București pentru a-și spune păsul.

Cu toții sunt angajați în marile termocentrale, iar protestul lor are legătură cu Legea 197.

Angajații termocentralelor vor reducerea vârstei de pensionare

Mai exact, pe oameni îi nemulțumește actuala aplicare a Legii 197, privind reducerea vârstei de pensionare pentru mineri și energeticieni.

La protest participă mineri de la Complexul Energetic Oltenia și angajați de la toate termocentralele CEO, inclusiv Craiova 2. De asemenea, sunt și mineri și energeticieni veniți din alte zone ale țării, dar afiliați la Federația Energetica.

„Judecați legea în favoarea oamenilor” și „Deblocați Legea 197/2001. Stop genocidului social!”, sunt câteva dintre mesajele afișate pe pancartele oamenilor.

Minerii cer să iasă mai devreme la pensie, din cauza riscurilor la care sunt expuși la locul de muncă. Dacă propunerea lor va fi acceptată, atunci un angajat cu o vechime de cel puțin 20 de ani în domeniul energetic poate ieși la pensie cu 13 ani mai devreme. ÎCCJ judecă recursul în interesul legii făcut de Curtea de Apel Suceava la 6 decembrie 2022, privind aplicarea Legii 197/2001.

Medicii avertizează că angajații termocentralelor sun supuși unor riscuri majore, inducția electromagnetică putând declanșa boli neurologice și cardiovasculare. De asemenea, pulberile de cărbune în suspensie provoacă boli pulmonare și cancere în rândul minerilor cu o incidență mai mare decât la restul comunității.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase