Proteste de amploare în Sri Lanka: Președintele a fugit din țară și spitalele se confruntă cu o criză majoră a medicamentelor

Publicat: 13 07. 2022, 14:00
Actualizat: 13 07. 2022, 14:13

Președintele din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, contestat de o puternică mișcare populară, a fugit în Maldive, la bordul unui avion militar, în timp ce țara se confruntă cu o criză majoră a medicamentelor, determinată de criza economică. Sri Lanka nu mai dispune de provizii vitale și medicii au recomandat cetățenilor să nu se îmbolnăvească și nici să nu sufere accidente.

Medicii sunt neliniștiți și luptă împotriva haosului deja de câteva luni. Dar situația nu împiedică cetățenii să protesteze pentru viața lor.

Și veștile rele nu se opresc aici. Țara din Asia de Sud a rămas falită, neavând bani nici măcar pentru a face plățile pentru importurile necesare, adică alimente și combustibil.

Președintele a părăsit țara

Președintele Gotabaya Rajapaksa a părăsit țara cu un avion militar din pricina protestelor în masă referitoare la criza economică, o criză care a acaparat țara și locuitorii acesteia. Conducătorul Sri Lankăi, în vârstă de 73 de ani, a fugit din țară în această dimineață deoarece protestatarii i-au invadat reședința în urmă cu câteva zile.

Apel la umanitate

Situația nu este una ușoară iar doctorii au apelat chiar și la rețelele de socializare pentru donații și cer ajutorul srilankezilor care locuiesc în străinătate. Neajunsurile se năpustesc asupra Asiei de Sud cu o viteză mare, iar continuarea acestora este neprecizată.

Până în prezent nu există niciun semn de finalizare a impasului care a împins pământul asiaticilor  într-o criză economică și politică, care din exterior pare un infern interminabil. În spitale panica și tristețea sunt sentimente deja cunoscute, iar dificultățile nu par că se opresc.

Spitalele și centrele de sănătate nu mai dispun de medicamente pentru rabie, epilepsie sau boli cu transmitere sexuală. Din nefericire, tragedia pare că s-a instaurat peste poporul asiatic. Situația este destul de gravă, iar țara a ajuns la limita puterilor.

Locuitorii parcă trăiesc o dramă în care președintele devine fugar, iar laboratoarele rămân fără articole necesare operațiilor.

Aceștia s-au agățat de speranță și cer ajutorul statului pentru a face față vremurilor grele care au venit ca un tsunami, transmite Economic Times.