PSD: România introduce salariul minim european, în acest an

Publicat: 02 04. 2024, 14:27

Până la finalul anului 2024, oficialii Partidului Social Democrat, partid aflat la guvernare, își asumă implementarea salariului minim european și în România. PSD lucrează deja la transpunerea legislației românești raportată la Directiva europeană referitoare la acest subiect. Propunerea va fi realizată și prin contribuția ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Directivele europene cer armonizarea legislației românești referitoare la cuantumul salariului minim, până la finele acestui an. În prezent, se lucrează la elaborarea unui mecanism automat pentru majorarea anuală a acestuia. Se are în vedere o „creștere într-o manieră predictibilă” care să garanteze creșterea nivelului de trai și a puterii de cumpărare pentru angajații români, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de PSD.

  Creșterea salariului minim la 3.700 de lei, anunțată de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană. PSD consideră că orice efect pozitiv din economie trebuie să se reflecte și în veniturile salariale ale cetățenilor.

Partidul Social Democrat consideră că măsura va fi și mai bine primită de sectorul privat, unde sunt cei mai mulți angajați încadrați cu salariul minim pe economie.    Astfel, în țări ca Luxemburg, Irlanda, Țările de Jos, Germania, Belgia și Franța, salariul minim este de 1500 euro pe lună. Între 1000-1500 euro lunar minim primesc angajații din Spania și Slovenia, iar cei din Cipru, Polonia, Portugalia, Marta, Lituania, Grecia, Croația, Estonia, Cehia, Slovacia, Letonia, Ungaria, România și Bulgaria ar fi egal sau mai mic de 1000 de euro.

Citește și:

Ministrul Muncii, Bucura Oprescu, oferă noi asigurări pensionarilor: „Peste 3 milioane de români vor avea majorări din septembrie”

PSD: Valoare RECORD în 2023 a investițiilor publice. Forţăm INVESTIȚII anuale de 10% din PIB