Putin a pierdut deja războiul? Comandantul armatei lituaniene: „Și-a supraestimat puterea și a subestimat Ucraina”

Putin a pierdut deja războiul? Comandantul armatei lituaniene: „Și-a supraestimat puterea și a subestimat Ucraina”
Vladimir Putin | Foto – Profimedia Images
Publicat: 03/05/2022, 10:10

Generalul Valdemaras Rupsys, comandantul armatei lituaniene, a declarat că Rusia a pierdut deja războiul în Ucraina și că se va putea recupera militar în 5-10 ani.

Afirmațiile generalului au fost făcute în cadrul unui interviu acordat pentru LRT.It, citat de b1tv.ro.

Comandantul nu a crezut că Putin va decide să își atace vecinii, dar acum Rusia „sângerează”, iar reconstruirea capacităților militare va dura mult timp.

Potrivit lui Valdemaras Rupsys, războiul din Ucraina schimbă ecuația problemei și arată că NATO este prezent, capabil să descurajeze agresiunea militară rusă și că este gata să apere țările membre, inclusiv Lituania.

Acesta consideră că Rusia „sângerează” și a suferit pierderi grele. Rusia va rămâne o amenințare pentru noi și pentru NATO, a mai spus comandantul.

Rusia trebuie descurajată, astfel încât să nu mai atace alte țări, a declarat acesta. Mai mult, Putin are grave probleme economice și recuperarea va fi una foarte lentă. Putin a crezut greșit că are cea mai bună armată din lume, spune specialistul militar.

Totuși, corupția la nivel de stat din Rusia a compromis șansele președintelui rus de a obține victoria.

„Rusia a pierdut deja războiul”

Rusia a pierdut deja războiului, indicând acest lucru prin retragerea din Kiev, a mai spus Rupsys.

Există tot mai puține șanse de a distruge armata ucraineană și – de asemenea – Rusia trebuie să se abțină de la ideea de a efectua o invazie militară a unei țări NATO.

Mai mult, folosirea armelor nucleare ar echivala cu o înfrângere totală, pentru toată lumea. „Chiar și Rusia probabil înțelege asta”, a apreciat comandantul.

În Ucraina, Rusia a demonstrat că are probleme de logistică și de aprovizionare. „Dar principala amenințare pentru țările NATO astăzi este Rusia”, a ținut să precizeze oficialul lituanian.

Potrivit acestuia, Rusia a fost implicată într-un „război greșit” împotriva Ucrainei, si-a supraestimat puterea și a subestimat Ucraina, suferind în consecință pierderi uriașe. Rusia va avea nevoie de mulți ani pentru a-și reveni, înainte de a-i mai putea amenința pe alții, a conchis Valdemaras Rupsys.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase