Putin le ordonă militarilor săi să jure pe drapel la 2 zile de la moartea lui Prigojin. Asta prevede cel mai recent decret semnat la Kremlin

Putin le ordonă militarilor săi să jure pe drapel la 2 zile de la moartea lui Prigojin. Asta prevede cel mai recent decret semnat la Kremlin
Publicat: 25/08/2023, 17:56
Actualizat: 25/08/2023, 18:05

Luptătorii paramilitari ruși vor trebui să depună jurământul de credință pe steagul Rusiei. Asta prevede un decret prezidențial semnat vineri, la Kremlin, la doar două zile distanță de moartea presupusă a șefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin.

Măsura luată de Vladimir Putin vizează „formarea bazelor spirituale și morale pentru apărarea Federației Ruse” și se aplică membrilor formațiunilor de voluntari – un termen care descrie de obicei grupurile de mercenari – conform decretului, adică inclusiv pentru wagneriți. Totodată, măsura se aplică grupurilor „care contribuie la executarea sarcinilor forțelor armate și unităților de apărare teritorială” , se arată în decretul publicat pe site-ul Kremlinului.

Luptătorii trebuie să-și promită „loialitatea față de Federația Rusă, să urmeze cu strictețe ordinele comandanților și superiorilor lor și să își îndeplinească cu conștiință obligațiile”, se arată în decret. Documentul a fost semnat de președintele Vladimir Putin la două luni de zile după ce E. Prigojin și-a condus luptătorii într-o rebeliune împotriva liderilor de la Moscova, în special îndreptată împotriva șefului Armatei Ruse, dar și un apropiat al președintelui Putin, Serghei Șoigu.

Joi seară, președintele Vladimir Putin a transmis condoleanțe familiilor celor decedați în accident și l-a descris pe Evgheni Prigojin ca pe un „om de afaceri talentat” pe care îl cunoaște încă din anii ’90 din fostul Leningrad, actualul Sankt Petersburg.

Înscenare sau crimă la comandă?

Cu toate acestea, mai multe teorii au apărut pe canalele media internaționale în legătură cu moartea lui Prigojin. Mulți analiști au spus după rebeliunea trupelor Wagner că Prigojin nu va scăpa nepedepsit, știut fiind că Putin nu-și uită și nu-și iartă dușmanii, mai ales pe cei despre care crede că l-au trădat. Amintim aici cazul jurnalistei Anna Politkovskaia, Boris Nemțov sau recentul caz al lui Alexei Navalnîi, condamnat recent la încă 19 ani de închisoare de regimul de la Kremlin.

Departamentul american al Apărării a declarat joi că în prezent nu există informaţii care să sugereze că o rachetă sol-aer a doborât avionul care îl transporta pe liderul mercenarilor ruși, Evgheni Prigojin, relatează Reuters.

Autorităţile aeriene ruse au declarat că Prigojin, mâna sa dreaptă, Dmitri Utkin, şi alte opt persoane se aflau în avionul privat care s-a prăbuşit miercuri, fără să existe supravieţuitori, la nord-vest de capitala Moscova.

Pe de altă parte, The Wall Street Journal a emis o altă teorie, citând oficiali americani sub anonimat că o bombă la bordul aeronavei sau un sabotaj ar fi cauzat prăbuşirea avionului în care se afla Prigojin.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Prima reacție a lui Vladimir Putin după moartea lui Prigojin: „A avut un parcurs dificil și a făcut greșeli grave”

Cine ar fi primul SUSPECT în cazul morții lui Prigojin. Prima ipoteză a anchetatorilor: o bombă plasată într-o ladă cu vin înainte de decolare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?