VIDEO | Prima reacție a lui Vladimir Putin după moartea lui Prigojin: „A avut un parcurs dificil și a făcut greșeli grave”

Publicat: 24/08/2023, 20:55

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a făcut joi seara, în premieră,  declarații despre accidentul aviatic de miercuri seara din apropierea Moscovei. El a confirmat că Evgheni Prigojin a murit în urma prăbușirii avionului său și a transmis condoleanțe familiilor celor decedați.

Putin l-a descris pe fondatorul grupului Wagner drept „un om de afaceri talentat”. Președintele rus susține că a fost informat despre accidentul aviatic de miercuri seară abia joi dimineață.

„Îl cunoșteam pe Prigojin de mult timp, de la începutul anilor 1990. A avut un parcurs dificil și a făcut greșeli grave de-a lungul vieții sale. Dar a obținut rezultate – pentru el însuși, dar și atunci când i-am cerut”, a mai precizat Putin.

Avea o mulțime de dușmani la Moscova

Prigojin, un fost condamnat, bucătar și vânzător de hot dog devenit șef mercenar, a avut o mulțime de admiratori în rândurile armatei sale de mercenari Wagner și nu numai. Dar avea și o mulțime de dușmani la Moscova, mai ales în rândurile superioare ale armatei ruse ai căror lideri i-a criticat frecvent și public, potrivit bbc.com.

Evgheni Prigojin a devenit apropiat de Putin în anii 2000, la scurt timp după ce acesta a devenit președintele Rusiei. Sub protecția liderului de la Kremlin, Prigojin a fondat gruparea de mercenari Wagner, care a activat în mai multe țări africane. El a „întors armele” împotriva regimului Putin în iunie, după ce mercenarii săi au condus o serie de operațiuni în Ucraina.

Prigojin a revenit în centrul atenției pentru activitatea sa și a mercenarilor săi de la începutul invaziei în Ucraina, în februarie 2022. Luptătorii săi au fost cei care au condus asaltul sângeros asupra orașului Bahmut. În iunie 2023, Prigojin a condus o revoltă împotriva conducerii militare ruse, o revoltă stinsă în 24 de ore și catalogată drept „un act de trădare” de președintele Putin.

Directorul CIA, Bill Burns, a comentat după acest episod: „dacă aș fi Prigojin, nu mi-aș concedia degustătorul de mâncare”.

„Ceea ce vedem este un dans foarte complicat între Prigojin și Putin. Cred că Putin este cineva care crede, în general, că răzbunarea este un fel de mâncare servit cel mai bine rece. Așa că va încerca să rezolve situația în măsura în care poate”, a spus Burns în iulie la Forumul de Securitate din Aspen.

Ceea ce s-a dovedit a fi probabil greșeala lui fatală a fost vizarea președintelui Putin când a lansat acel marș asupra Moscovei pe 23 iunie. Deși nu l-a menționat pe Putin pe nume la acea vreme, Prigojin a înfuriat Kremlinul criticând public motivele oficiale invocate pentru invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

El le-a spus rușilor că au fost înșelați și că fiii lor mureau în războiul din Ucraina. din cauza conducerii slabe. Aceasta a fost o erezie și mesajul video al lui Putin din acea zi a subliniat clar acest lucru. El a numit marșul lui Prigojin asupra Moscovei o trădare și o înjunghiere în spate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Vremea 13 mai - 10 iunie 2024. ANM anunță ploi și vânt în toată țara;...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Tânăr din Mehedinți, găsit fără suflare în locuința în care creștea ilegal șerpi. Anchetatorii au...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
O nouă taxă obligatorie în România. Legea intră în vigoare de la 1 iulie
Lista artiștilor care vor cânta la Neversea 2024. Surprize mari pentru petrecăreți
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Care este starea de sănătate a lui Florin Piersic după a treia operație: ”Se află...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Tot mai multe cazuri de rujeolă în Europa