Raed Arafat: Centrala de la Zaporojie nu reprezintă un pericol imediat pentru România. Explicațiile șefului ISU

Publicat: 03 09. 2022, 13:45
Sursa: MEDIAFAX FOTO

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat, în cadrul unui interviu, că situația actuală de la centrala nucleară de la Zaporojie nu reprezintă un pericol imediat pentru România.

Acesta spune că este important ca cetățenii să rămână calmi, dat fiind faptul că centrala este departe de România.

„Ce pot să vă spun, că lumea trebuie să rămână calmă, liniștită. Zaporojie este departe de România, sunt sute de kilometri până la graniță. Inclusiv din partea CNCAN-ului au fost făcute informări că nu există un pericol imediat, fiind distanța mare să fie un impact major asupra populației din România.

Bineînțeles, orice situație se evaluează individual, dar aici nu vorbim de ceva care este în vecinătatea României, nu e o chestiune în care să nu aflăm. Există monitorizare acolo, în sensul în care, dacă este ceva, nu vom afla peste 10 zile”, a declarat Raed Arafat pentru Euronews România.

Raed Arafat: Informațiile trebuie atent verificate

În cadrul aceluiași interviu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență spune că este important ca oamenii să urmărească informările oficiale și să verifice informațiile pe care le primesc, mai ales pe cele de pe social media, pentru că există tendința ca acestea să fie de multe ori false și să provoace panică în rândul populației.

„Lumea trebuie să urmărească Facebook-ul DSU, al Guvernului, comunicatele CNCAN. Vom anunța prin aceste mijloace, prin comunicate oficiale, ministerul Mediului, Comitetul pentru Situații de Urgență, Ministerul de interne. Sunt mai multe entități care sunt implicate în această eventuală situație și insist că panica nu are rost. Nu este o centrală în eventuala vecinătate a țării.

Orice se va întâmpla, va fi destul timp pentru a reacționa și a organiza reacții în modul în care să prevenim impactul asupra populației. Dacă va fi ceva, populația trebuie să aibă încredere că va primi informația în mod transparent din partea autorităților. Există sisteme de înștiințare, de avertizare, cum e Roalert, numai că, la acest moment, nu văd un motiv pentru a-l utiliza. Distanța e mare. Impactul imediat va fi mic, după ceva timp, întârziat”, mai spune secretarul de stat.

Recent, Petre Cornel Min, coordonatorul Compartimentului de Urgențe Nucleare și Radiologice de la CNCAN a spus că de la momentul identificării unei situații periculoase în zonă și până ca autoritățile din România să afle ar putea trece o jumătate de oră, mai informează sursa citată.