Raed Arafat, despre ordinul privind intervențiile chirurgicale: Nu închide spitalele. Pune o prioritizare între cazurile care pot fi amânate

Publicat: 06 10. 2021, 22:11
Actualizat: 06 10. 2021, 22:14
Sursa: Captură video Youtube/Guvernul României

Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat miercuri, că ordinul care a dispus suspendarea internărilor şi intervenţiilor chirurgicale nu închide spitalele, ci reprezintă o prioritizare a resurselor disponibile.

Raed Arafat a explicat că intervențiile chirurgicale pot avea loc în spitale, dacă sunt necesare și nu se pot amâna.

„Din nou vreau să subliniez ceea ce am zis la briefing, ordinul nu închide spitalele, nu închide serviciile ambulatorii care rămân deschise și nu sunt menționate în ordin.

Persoanele care au probleme și vor să fie consultate merg pe linia normală, medic de familie și apoi trimitere către medicul specialist.

Ordinul pune o prioritizare între cazurile care pot fi amânate și situația în care ne aflăm cu cazuri care au nevoie de susținerea din partea terapiei intensive”.

Secretarul de stat a precizat că doar medicul va decide dacă un pacient poate sau nu să fie amânat la o consultație sau o intervenție medicală, explicând că este un principiu cunoscut în medicina de dezastru.

„Decizia legată de ce caz poate fi amânat și ce caz nu poate fi amânat se face de către medic, nu se face de către emitentul ordinului, nici de către managerul spitalului, ci de către medic.

În loc să am resurse pentru o operație de hernie de disc care poate fi făcută peste trei săptămâni, prefer ca resursele să fie la terapie intensivă să aibă grijă de un pacient care poate să fie în stop cardiac într-o oră.

Prioritizarea resurselor este un principiu în cazul medicinei de dezastru, măsurile se iau temporar și iau act de o anumită situație specială, adică cifrele pe care le vedem în terapie intensivă, în secțiile de primiri-urgențe.

La acest moment, retragerea ordinului și revenirea la situația în care spitalele sunt pline de cazuri care pot fi amânate și în același timp avem presiune pe spitale cu cazuri foarte grave.

Misiunea pe care am luat-o este cea pe care o ia orice manager al medicinei de dezastru, situația aceasta există. Salvarea de viață are întotdeauna prioritate și acesta este un principiu pe care toți cei care au făcut medicină a dezastrelor îl știu foarte bine”, a declarat Raed Arafat.

Acesta a explicat că trebuie luate măsuri speciale în această situaţie specială în care ne aflăm, cu 15.000 de cazuri zilnic.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat luni că va fi emis un ordin conform căruia, pentru o perioadă de 30 de zile, vor fi suspendate internările şi intervenţiile chirurgicale, precum şi alte tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţe şi care pot fi reprogramate.