Raed Arafat va da explicații în Parlament pentru suspendarea internărilor. „Mă duc cu manualul de medicină de dezastre la mine”

Publicat: 07 10. 2021, 10:08
Șeful DSU, Raed Arafat / Sursa: Guvernul României

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a spus că va da curs invitaţiei senatorului PSD Alexandru Rafila de a da explicaţii în Parlament despre suspendarea internărilor și a intervenților chirurgicale care se pot amâna. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a a afirmat: „Mă duc cu manualul de medicină de dezastre la mine”.

Șeful DSU a precizat, miercuri seara, că măsura este temporarăă ordinul care a dispus suspendarea internărilor şi intervenţiilor chirurgicale nu închide spitalele, ci reprezintă o prioritizare a resurselor disponibile.

„Ordinul pune o prioritizare între cazurile care pot fi amânate”

Șeful DSU a mai anunțat luni seara, că din cauza creşterii numărului cazurilor de COVID-19, managerii unităţilor sanitare publice cu paturi vor suspenda internările pentru intervenţile chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii care nu reprezintă urgenţe, cu anumite excepţii.

„Persoanele care au probleme și vor să fie consultate merg pe linia normală, medic de familie și apoi trimitere către medicul specialist. Ordinul pune o prioritizare între cazurile care pot fi amânate și situația în care ne aflăm cu cazuri care au nevoie de susținerea din partea terapiei intensive”, a spus Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat că doar medicul va decide dacă un pacient poate sau nu să fie amânat la o consultație sau o intervenție medicală, explicând că este un principiu cunoscut în medicina de dezastru.

„În loc să am resurse pentru o operație de hernie de disc care poate fi făcută peste trei săptămâni, prefer ca resursele să fie la terapie intensivă să aibă grijă de un pacient care poate să fie în stop cardiac într-o oră. Prioritizarea resurselor este un principiu în cazul medicinei de dezastru, măsurile se iau temporar și iau act de o anumită situație specială, adică cifrele pe care le vedem în terapie intensivă, în secțiile de primiri-urgențe”, a spus Raed Arafa.

„Un principiu pe care toți cei care au făcut medicină a dezastrelor îl știu foarte bine”

Întrebat despre declaraţia medicului Alexandru Rafila, deputat PSD, care spunea că partidul dinc are face parte  vrea să convoace o şedinţă a Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere, la care să fie invitaţi Cseke Attila şi Raed Arafat, şeful DSU a spus că dacă este invitat şi nu are probleme urgente va merge: „O să iau şi manualul de medicină de dezastre cu mine”.

Raed Arafat a subliniat că nu poate fi vorba despre retragerea ordinului în acest moment, adaugă acesta: „nu se poate reveni la o situaţie în care spitalele sunt pline de cazuri care pot fi amânate, cu presiune pe cazuri care nu pot aştepta. Măsura este o măsură pe care o ia orice manager al medicinei de dezastru, situația aceasta există. Salvarea de viață are întotdeauna prioritate și acesta este un principiu pe care toți cei care au făcut medicină a dezastrelor îl știu foarte bine”, a declarat Raed Arafat.

România a înregistrat 14.744 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 în 24 de ore, conform informării de miercuri a Grupului de Comunicare Strategică (GCS).

Totodată, față de raportarea anterioară, au fost înregistrate și 331 de decese asociate COVID-19. Acesta este cel mai ridicat număr de decese înregistrate în 24 de ore în România de la debutul pandemiei.

Potrivit GCS, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate șase decese asociate COVID-19 în rândul pacienților sub 30 de ani.

Bucureștiul a ajuns, miercuri, la o incidență de 10,93 de cazuri COVID-19 la mia de locuitori, după ce, în ultimele zile, Capitala a înregistrat peste 2.000 de noi îmbolnăviri la fiecare 24 de ore. Cea mai mare rată de incidență este raportată în Sectorul 1 – 12,50 cazuri la mia de locuitori.