Raport: Planeta se încălzește mai repede decât anticipaseră cercetătorii. Primul prag critic de temperatură ar putea fi atins în doar câțiva ani

Publicat: 29 05. 2021, 16:08
Sursa foto: Shutterstock

Un raport al Organizației Meteorologice Mondiale (WMO) avertizează că există o posibilitate ca temperatura globală să fie cu 1,5 grade Celsius mai ridicată decât media din perioada preindustrială până în 2025.

Acesta reprezintă primul prag critic de temperatură stabilit în 2015 în cadrul Acordului de la Paris, care vizează menținerea încălzirii globale sub nivelul de +2 grade Celsius, informează Digi24, care citează BBC.

Astfel, posibilitatea ca acest prag să fie atins în următorii patru ani s-a dublat față de acum zece ani, când era de doar 20%.

Raportul se bazează pe o serie de simulări ale Serviciului Meteo al Marii Britanii (UK Met Office), dar și pe studii pe acest subiect realizate în alte zece țări, printre care Statele Unite și China.

„Ne apropiem de pragul de 1,5 grade – încă nu am ajuns acolo, dar suntem aproape”, a declarat pentru BBC meteorologul Leon Hermanson.

Sursa citată notează că o depășire pe durata unui singur an a pragului stabilit în 2015 nu reprezintă automat un eșec al Acordului de la Paris, deoarece acesta vizează o perioadă mai lungă, nu doar un singur an.

„Este, totuşi, o veste foarte proastă. E o veste care ne spune încă o dată că acţiunile împotriva schimbărilor climatice sunt până în acest moment total insuficiente şi că trebuie, de urgenţă, să reducem la zero emisiile de gaze cu efect de seră pentru a opri încălzirea globală”, spune Joeri Rogelj, cercetător la Institutul Grantham al Imperial College din Londra.

Creșterea se apropie de un grad Celsius anul acesta

Climatologul Ed Hawkins de la Universitatea Reading spune că pragul de 1,5 grade a fost depășit de două ori în anul 2016.

„Odată cu încălzirea climatică, vom avea mai multe luni cu creştere de peste 1,5 grade, apoi un an, apoi doi-trei ani la rând şi, în cele din urmă, fiecare an. Nu chiar ca o prăpastie, ci mai degrabă o pantă pe care deja ne aflăm”, a spus Hawkins.

La finele anului 2020, Serviciul meteorologic britanic a estimat că temperatura medie globală în anul 2021 va fi cu 0,91-1,15 grade Celsius mai mare, peste media perioadei preindustriale (1850-1900).