Rebelii care au declanșat o revoluție în Congo au cucerit aeroportul din Goma, cel mai mare oraș din estul țării. Căderea acestui punct important constituie o adevărată lovitură dată de forțele paramilitare care s-au răzvrătit.
Orașul Goma este în mâinile rebelilor. Pe străzi sunt lăsate mai multe cadavre, scrie agenția Reuters.
Este cea mai gravă escaladare, din 2012 încoace, a unui conflict care durează de trei decenii și își are rădăcinile în lungile consecințe ale genocidului din Rwanda și în lupta pentru controlul resurselor minerale din Congo.
Luptătorii M23 au mărșăluit în Goma, marți, 28 ianuarie, arătând că stăpânesc tot orașul.
Organizația Națiunilor Unite a aflat că rebelii controlează aeroportul și se află în interiorul orașului, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, în cadrul unui briefing de presă, descriind situația ca fiind „tensionată și fluidă”.
„Există riscuri reale de încălcare a ordinii publice în oraș, având în vedere proliferarea armelor”, a avertizat Dujarric, adăugând că forțele de menținere a păcii și personalul ONU au fost nevoiți să se adăpostească la bazele lor.
În capitala Kinshasa, la 1.600 km vest de Goma, protestatari nemulțumiți au atacat cu sticle incendiare un complex al ONU și ambasadele, inclusiv cele ale Rwandei, Franței și pe cea a Statelor Unite ale Americii. Oamenii și-au exprimat furia față de ceea ce au considerat a fi interferență străină în economia țării.
Ambasada Kenyei a fost chiar jefuită, notează presa internațională.
Departamentul de Stat al SUA a ordonat personalului ambasadei sale să părăsească RD Congo, au declarat două surse pentru Reuters. Plecarea americanilor din Kinshasa este programată pentru azi, 29 ianuarie.
Totuși, există voci care susțin că doar personalul neesențial va părăsi Congo.
Secretarul de stat american Marco Rubio i-a transmis președintelui Rwandei, Paul Kagame, că Washingtonul este „profund îngrijorat” de escaladarea conflictului din Republica Democrată Congo, în special de căderea orașului Goma în mâinile rebelilor susținuți de Rwanda.
Apelul a venit într-un moment în care SUA au îndemnat Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite să ia în considerare măsuri pentru a opri o ofensivă a trupelor rwandeze și a forțelor rebele M23 în estul Congo, în contextul escaladării conflictului.
Totuși, ambasadorul interimar al SUA la ONU, Dorothy Shea, nu a precizat în fața celor 15 membri ai Consiliului de Securitate și ce fel de măsuri ar putea fi luate. Consiliul are autoritatea de a impune sancțiuni.
„Cerem o încetare imediată a focului și încetarea acestor lupte. Rwanda trebuie să retragă trupele din RDC. Rwanda și RDC trebuie să se întoarcă la masa negocierilor și să lucreze pentru o soluție durabilă și pașnică”, a declarat Shea.
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, marți seară, convocarea unei celule de criză interinstituțională pentru gestionarea situației de conflict din regiunea Nord-Kivu, acolo unde mai mulți cetățeni români angajați în cadrul unei misiuni private de antrenament pentru armata locală sunt blocați.
Este vorba despre câteva sute de mercenari, după cum a relatat presa în ultimele zile.
Pe fondul escaladării conflictului și al avansului unei grupări înarmate locale, situația de securitate s-a deteriorat grav, iar grupul de cetățeni români, majoritar localizat în orașul Goma, a fost blocat în zonă. MAE întreprinde demersuri urgente pentru asigurarea protecției acestora și evacuarea lor în siguranță.
În context, se menține contact permanent cu guvernele din Republica Democratică Congo, Rwanda, structurile MONUSCO (Misiunea ONU pentru Stabilizare în RD Congo) și partenerii internaționali, întreprinzând toate acțiunile necesare pentru protecția cetățenilor români.
Se cunoaște faptul că majoritatea mercenarilor români s-ar afla într-o bază MONUSCO din Goma, în condiții de siguranță relative.
MAE transmite că va continua să monitorizeze situația îndeaproape și să colaboreze cu toate entitățile relevante pentru a proteja cetățenii români aflați în zonă.
CITEȘTE ȘI: