RĂZBOI Israel-Hamas: IDF anunță pregătiri pentru războiul cu Hezbollah/Australia anchetează moartea lucrătorilor umanitari

RĂZBOI Israel-Hamas: IDF anunță pregătiri pentru războiul cu Hezbollah/Australia anchetează moartea lucrătorilor umanitari
RĂZBOI Israel-Hamas: IDF anunță pregătiri pentru războiul cu Hezbollah / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 08/04/2024, 20:02

Armata israeliană a transmis că a încheiat „o nouă fază în pregătirea războiului” la frontiera cu Libanul, unde schimburile de tiruri cu Hezbollah se intensifică.

UPDATE 19:40 –  Consiliul de Securitate ONU solicită ca Autoritatea Palestiniană să devină membru cu drepturi depline al ONU

Consiliul de Securitate al ONU a trimis solicitarea palestinienilor de a deveni membru cu drepturi depline la comitet

Ambasadorul Maltei la ONU, Vanessa Frazier, a propus întrunirea comitetului să se întrunească luni, la ora 15:00, pentru a discuta cererea.

Malta este președintele Consiliului de Securitate pentru luna aprilie 2024.

UPDATE 19:17 – Casa Albă: 300 de camioane umanitare care au intrat în Fâșia Gaza reprezintă un progres

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, spune că accesul a peste 300 de camioane de ajutor umanitar în Gaza este un „progres”.

SUA solicită creșterea numărului camioanelor la peste 350 în zilele următoare.

Kirby reiterează în timpul unei conferințe de presă că SUA salută pașii pe care Israelul i-a luat pentru extinderea ajutorului în Fâșia Gaza.

UPDATE 08:02 – „Pregătirea tranziţiei de la apărare la atac”

Într-un comunicat publicat pe site-ul său şi intitulat „Pregătirea tranziţiei de la apărare la atac”, armata anunță că a „încheiat în ultimele zile o nouă fază în pregătirea Comandamentului Nord pentru război”.

Aceste măsuri logistice „permit mobilizarea imediată a forţelor de rezervă în caz de urgenţă şi sosirea lor pe linia de front în scurt timp, cu întreg echipamentul necesar pentru luptă”.

Comandamentul său, precizează IDF, este capabil „să convoace şi să echipeze toţi soldaţii necesari în câteva ore şi să-i transporte în prima linie pentru misiuni defensive şi ofensive”.

De la începutul războiului din Gaza între Israel şi Hamas pe 7 octombrie, au existat schimburi zilnice de focuri între armata israeliană şi Hezbollahul libanez, care sprijină mişcarea islamistă palestiniană.

UPDATE 07:00 – Hezbollah, noua țintă a Israelului

Hezbollah ţinteşte poziţiile militare israeliene din apropierea graniţei, iar Israelul răspunde cu raiduri care vizează din ce în ce mai adânc teritoriul libanez, şi efectuează lovituri direcţionate împotriva oficialilor Hezbollah.

Atacuri israeliene au vizat în zorii zilei de duminică estul Libanului, după ce Hezbollah a anunţat sâmbătă seara că a doborât o dronă israeliană Hermes 450 deasupra teritoriului libanez.

Cel puţin 359 de persoane, în principal luptători Hezbollah, dar şi cel puţin 70 de civili, au fost ucise în Liban în violenţe transfrontaliere în ultimele şase luni, de partea israeliană înregistrându-se 18 morţi – 10 soldaţi şi opt civili, potrivit unui bilanţ alcătuit de AFP.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat, duminică, că „IDF şi-a încheiat pregătirile pentru a răspunde oricărui scenariu care s-ar putea dezvolta împotriva Iranului”.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a apreciat vineri ca „inevitabil” un răspuns al Iranului la atacul de luni al Israelului împotriva consulatului de la Damasc, în care au fost ucişi şapte militari iranieni, inclusiv doi generali.

Australia anchetează moartea lucrătorilor umanitari

Australia a numit luni, 8 aprilie, un fost şef militar pentru a ancheta împreună cu Israelul moartea în Fâşia Gaza a şapte lucrători umanitari, printre care o australiană, astfel încât toţi cei responsabili pentru aceste lovituri „să fie traşi la răspundere”.

Lalzawmi „Zomi” Frankcom, o australiană de 43 de ani, precum şi alţi şase lucrători umanitari ai ONG-ului american World Central Kitchen (WCK), au fost ucişi pe 1 aprilie în Fâşia Gaza de trei lovituri israeliene lansate asupra convoiului lor.

Şefa diplomaţiei australiene, Penny Wong, a apreciat sâmbătă ca fiind „insuficiente” informaţiile despre atac oferite de Israel.

Luni, ea l-a numit pe Mark Binskin, un fost şef al forţelor aeriene australiene, drept consilier special însărcinat să colaboreze cu Israelul pentru a garanta „transparenţa” anchetei.

„Australia a spus clar guvernului israelian că se aşteaptă şi are încredere că acest angajament va fi facilitat”, a declarat ea.

Fondatorul şi CEO-ul World Central Kitchen, José Andres, a cerut „o anchetă mult mai amănunţită şi independentă”, considerând atacul „de neiertat”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Câți dintre români cred că România are o problemă cu tutunul?