ANUNȚUL neașteptat al Israelului, la șase luni de la MĂCELUL provocat de Hamas: „Am făcut tot ce trebuia să facem acolo”

ANUNȚUL neașteptat al Israelului, la șase luni de la MĂCELUL provocat de Hamas: Am făcut tot ce trebuia să facem acolo
Publicat: 07/04/2024, 16:28
Actualizat: 07/04/2024, 16:29

Israelul şi-a retras trupele din sudul Fâşiei Gaza, inclusiv din oraşul Khan Yunis, după luni de lupte împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas, au anunţat duminică armata şi presa israeliană. Anunțul vine de la șase luni de când gruparea teroristă Hamas a declanşat un atac fără precedent asupra teritoriului israelian la 7 octombrie 2023 , care s-a soldat cu moartea a peste 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza cifrelor oficiale israeliene.

Cel puţin 33.175 de persoane, majoritatea femei şi copii, au fost ucise în campania militară de ripostă a Israelului, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas din 2007.

„Prețul pe care trebuie să îl plătim este dureros și sfâșietor”

Israelul este „la un pas de victorie” în războiul său împotriva Hamas în Gaza, a declarat duminică Benjamin Netanyahu.

„Suntem la un pas de victorie. Dar prețul pe care trebuie să îl plătim este dureros și sfâșietor”, a declarat premierul în fața cabinetului de război al guvernului său. „Nu va exista o încetare a focului fără întoarcerea ostaticilor. Acest lucru nu se va întâmpla”, a mai avertizat el, în timp ce o delegație israeliană urma să participe la Cairo la noi negocieri de armistițiu cu Hamas prin intermediul unor mediatori internaționali – Statele Unite, Qatar și Egipt.

Israelul şi-a retras trupele din sudul Fâşiei Gaza

„Astăzi, duminică, 7 aprilie, divizia de comando 98 a armatei israeliene şi-a încheiat misiunea la Khan Yunis. Divizia a părăsit Fâşia Gaza pentru (…) a se pregăti pentru operaţiuni viitoare”, a precizat armata într-un comunicat transmis AFP.

Armata a precizat că o „forţă semnificativă” va continua să opereze în micul teritoriu palestinian în funcţie de nevoile sale strategice.

„O forţă semnificativă condusă de divizia 162 şi de brigada Nahal va continua să opereze în Fâşia Gaza pentru a garanta libertatea de acţiune a armatei şi capacitatea sa de a efectua operaţiuni precise bazate pe informaţii”, se arată în comunicat.

Cotidianul israelian Haaretz susţine că retragerea infanteriei din sudul Fâşiei Gaza este motivată de faptul că armata şi-a atins obiectivele în această zonă.

Potrivit unui oficial militar citat de ziarul, care este adesea considerat a fi mai de stânga decât majoritatea cotidianelor generaliste, „nu mai este nevoie să rămânem în acest sector fără o necesitate strategică”.

„Divizia 98 a desfiinţat brigăzile Hamas la Khan Yunis şi a ucis mii de membri ai acestora. Am făcut tot ce trebuia să facem acolo.”

Palestinienii strămutaţi din Khan Yunis – doar o parte dintre cei strămutaţi – se pot întoarce acum la casele lor, după ce au găsit refugiu în Rafah, mai la sud, în apropiere de graniţa cu Egiptul, potrivit soldatului.

Khan Yunis, un oraş mare din sudul Fâşiei Gaza, este de luni de zile scena unor raiduri aeriene neîncetate şi a unor lupte intense între forţele Hamas şi armata israeliană.

Atenţia se concentrează acum asupra oraşului Rafah, unde, în ciuda preocupărilor multor capitale străine, Israelul a declarat că este hotărât să lanseze o ofensivă terestră, în ciuda faptului că peste 1,5 milioane de locuitori din Gaza s-au refugiat acolo.

Vieți schimbate, iremediabil, după atacul Hamas din 7 octombrie

Mai mult de 3.000 de persoane – femei, bărbați și copii, cu vârste între 3 luni și 85 de ani – au fost rănite, ucise, bătute, violate și despărțite în mod brutal de familiile lor pe 7 octombrie de către gruparea teroristă Hamas – care a comis în acea „sâmbătă neagră” un adevărat măcel, prin acte de violență abjectă.

La aproape trei luni de când gruparea teroristă a comis pe 7 octombrie – în acea „sâmbătă neagră” – acte de-o violență abjectă, un adevărat masacru împotriva israelienilor și după bombardamente și operațiuni militare ale armatei israeliene în Fâșia Gaza apar informații despre negocieri intense care ar putea duce la o nouă încetare a focului în Gaza.

Reamintim că aproximativ 240 de persoane au fost răpite în timpul atacului lansat de Hamas, gruparea teroristă aflată la putere în Fâşia Gaza.

În primul armistițiul de șapte zile, ostaticii au fost eliberați, în grupuri mici, aproximativ o sută, astfel că, 129 sunt în continuare ținuți în captivitate de teroriștii Hamas.

Atacul Hamas, din 7 octombrie, constituie un ”genocid”, scriu 100 de experţi

Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui „o crimă de genocid”, potrivit dreptului penal internaţional.

”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi aduşi tineri care petreceau în aer liber”, comentează semnatarii.

”Aceste acte contituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional – israelienii – un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas.”

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”

EXCLUSIV | Scrisoarea sfâșietoare a unei mame în memoria fiicei, ucisă de Hamas: „Am îngropat floarea noastră frumoasă”/ „O durere nesfârșită”

EXCLUSIV | Cele două mari temeri ale unei românce din Israel, după 27 de zile de infern. „Este înfiorător, asta mă sperie cel mai tare!”

EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”

EXCLUSIV | Scrisoarea sfâșietoare a unei mame în memoria fiicei, ucisă de Hamas: „Am îngropat floarea noastră frumoasă”/ „O durere nesfârșită”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice