Regele Charles și Camilla vor folosi un mijloc de transport inedit! O trăsură aurie de patru tone, veche de aproape trei secole

Publicat: 06 05. 2023, 11:33
Actualizat: 06 05. 2023, 16:05
Sursă Foto - Captura de ecran/Digi

La încoronarea regelui Charles și reginei Camilla, cei doi vor călători cu cea mai nouă trăsură, dar și cu una dintre cele mai vechi calești regale din Marea Britanie, veche de aproape trei secole și încă funcțională.

Procesiunile publice vor fi grandioase, dar mai scurte decât cele de la încoronarea reginei Elisabeta, de acum 70 de ani.

Regele Charles și regina Camilla vor străbate traseul de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey în Caleașca de Stat de la Jubileul de Diamant al reginei Elisabetei.

„Este prima dată când va fi folosită la o încoronare. A fost realizată pentru regina Elisabeta a II-a în 2014 și a fost folosită prima dată în acel an pentru deschiderea sesiunii Parlamentului, apoi și pentru alte câteva ocazii”, a spus Sally Goodsir, curator Colecția Regală.

Interiorul trăsurii include obiecte și fragmente simbolice luate din mai multe reședințe regale.

„Interiorul trăsurii este decorat cu mai multe soiuri de lemn provenite de la castelul Balmoral, conacul Osborne din insula Wight sau palatul Holyroodhouse din Edinburgh, dar care provin din locuri sau de la persoane asociate cu istoria britanică și mondială, de exemplu un fragment din rochia lui Florence Nightingale”, a mai spus Sally Goodsir, potrivit CBC.

După slujba de încoronare, cei doi vor într-o altă trăsură, veche de 260 de ani, și va porni în procesiune, pentru a saluta mulțimea.

În mintea oamenilor, Caleașca Aurie de Stat ar fi din aur solid, însă adevărul este altul.

„Aurul este un metal destul de moale și greu, nu ar fi potrivit pentru o caleașcă. De aceea, Caleașca Aurie de Stat este realizată din lemn aurit”, a mai spus Sally.

„Este a doua trăsură din țară ca vechime”

Această trăsură va fi piesa centrală a unei procesiuni mai lungi, de la Westminster Abbey înapoi la Palatul Buckingham și cântărește patru tone.

Din acest motiv, se poate deplasa doar în ritm de mers la pas, ceea ce sporește măreția acestei mari procesiuni regale.

Exact așa a fost în 1953, la încoronarea mamei lui Charles, regina Elisabeta a II-a.

De asemenea, caleașca a fost restaurată contra sumei de 10.000 lire sterline.

„Aceasta este cea de-a doua trăsură din țară ca vechime și aflată încă în uz. A fost realizată în 1762, ceea ce face din ea o caleașcă incredibil de veche aflată în uz.

Este un lucru incredibil de special de văzut, ne amintește de lumea de acum câteva secole, o lume pe care probabil că nu ne-o putem imagina astăzi cu toate trăsurile, caii de pe străzi.

Când va trece pe lângă tine pe stradă, vei apuca să vezi doar o imagine aurită cu suveranul înăuntru”, a continuat Goodsir.