Regele romilor amenință Austria! Dorin Cioabă: „Vor fi numai pene de lebădă”

Regele romilor amenință Austria! Dorin Cioabă: „Vor fi numai pene de lebădă”
Foto: Captură
Publicat: 09/12/2022, 10:53

Dorin Cioabă, regele autointitulat al romilor, amenință Austria, după votul negativ de admitere a României în Schengen.

Dorin Cioabă s-a folosit de o știre falsă, care a fost prezentată de presa britanică în 2003, cu privire la anumite fapte ale romilor.

Joi, 8 decembrie, a avut loc Consiliul JAI care ar fi urmat să decidă admiterea României, Bulgariei și a Croației în Spațiul Schengen. Dintre cele trei țări, doar Croația a primit undă verde. În urma votului negativ primit de la Austria, au apărut tot felul de reacții pe rețelele sociale, cele mai multe îndemnând la boicotarea companiilor și produselor austriece.

O reacție dură a venit și din partea lui Dorin Cioabă.

Autointitulatul rege al romilor s-a folosit de o veche „legendă”, prin care a „amenințat” Austria, pentru votul nefavorabil României.

„Vor fi numai pene de lebădă în toată Austria, pentru ce au făcut României. Au căutat-o cu lumânarea. Romii mei, nu puteți să le aduceți în țară lebedele că nu suntem în Schengen, dar le vom servi la ei acasă. S-au pus cu cine nu trebuie. Asta le va durea cel mai tare”, a scris Dorin Cioabă pe Facebook.

Foto: Captură

„Mitul lebedelor” din anii 1990

La începutul anilor 1990, în Europa a circulat „legenda” potrivit căreia mai mulți romi din România ar fi gătit lebedele aflate pe un lac din Viena.

În 2003, povestea a fost reluată de celebrul tabloid „The Sun”, sub titlul „Friptură de lebădă: Imigranți care fură păsările Reginei pentru grătar”.

Autorul articolului scria atunci: „Braconieri fără milă din taberele de refugiați pentru est-europeni ademenesc păsările regale britanice protejate prin lege în capcane și apoi le prăjesc la grătar, arată un raport oficial al Poliției Metropolitane”.

„Poliţia a tăbărât peste o bandă de imigranţi şi i-a prins cu mâinile pline de sânge în timp ce se pregăteau să gătească două lebede regale. Imigranţii tocmai prăjeau o raţă, în Parcul Beckton, din estul Londrei, dar cele două lebede au fost găsite ascunse într-o pungă, pregătite să fie făcute friptură”, continuă „povestea”.

Gelu Duminică: Fake news! Nimic nu a contat!

Povestea lebedelor mâncate de romi la Viena este un fake news promovat de The Sun, a declarat sociologul Gelu Duminică.

„După o anchetă realizată de către Comisia naționala de etică și deontologie din UK (PCC), The Sun a fost obligată să aducă o dezmințire. Chiar daca articolul original a fost publicat pe prima pagină, dezmințirea a fost publicată, cu litere mici, în pagina 41.

Fake news-ul în cauză a fost confirmat și de autoritățile austriece (chiar și de ambasadorul Austriei la București, care a ieșit, la un flashmob, să danseze cu tinerii romi „Dansul Lebedelor” și să împartă trecătorilor copane de pui făcute la grătar). Nimic nu a contat, și mitul urban rezistă și acum”.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase